latinica  ћирилица
12/08/2016 |  12:58 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Српска остварила законске обавезе према Уставном суду

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је Српска по питању одржавања референдума о Дану Републике остварила своје законске обавезе према Уставном суду БиХ.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Очекујем реаговање Уставног суда БиХ. Наравно да Република Српска не бјежи ни од каквих разговора и управо разговором покушава да рјешава та питања. Као легалисти, ми поштујемо све одлуке Уставног суда БиХ и на његове одлуке ћемо користити само правна средстава, као и до сада", поручио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, многи из међународне заједнице нису наклоњени да Република Срспка има институцију референдума.

"Питање референдума довели смо до самог краја. О питању референдума огласио се и Уставни суд Републике Српске као највиша инстанца и морамо пратити правни ток овог посла", рекао је Чубриловић.

Он је навео да ће одржавање референдума коштати око три милиона КМ, те да су припреме за његово одржавање у поодмаклој фази, чиме је и Комисији за спровођење референдума олакшан рад.

"Важно је да је испоштована сва законска и правна процедура и да више нема никавих сметњи за одржавање референдума 25. септембра. Сматрам да по питању дана одржавања референдума неће бити никаквих одступања", рекао је Чубриловић.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић сматра да сви који критикују одржавање референдума у Српској о Дану Републике ризикују да буду проглашени противницима правне државе и демократије јер је референдум највиши демократски акт.

"Референдум који је расписан је и уставан, и законит и демократски, те као такав није сметња никоме", рекао је Кузмановић И оцијенио да овај референдум не смета никоме, те се као такав нигдје не може прогласити неуставним и антидејтонским.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске утврдило је јуче да витални национални интерес бошњачког народа није повријеђен одлуком Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума о Дану Републике, нити Законом о попису који је усвојио парламент Српске.