X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
12/08/2016 |  14:37 ⇒ 19:38 | Извор: СРНА

Иванић: Лицемјерни и некоректни ставови међународне заједнице

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је Срни да питање референдума у Српској и спровођење воље народа није нешто што би требало да буде предмет интереса међународних институција у БиХ, које нису постојане у својим ставовима, већ су лицемјерне и некоректне.
Младен Иванић (фото: Дејан Божић/Promo/blic.rs) -
Младен Иванић (фото: Дејан Божић/Promo/blic.rs)

Иванић је истакао да је јучерашња одлука Уставног суда Републике Српске да није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа у вези са расписивањем референдума о Дану Републике Српске потпуно очекивана.

"Питање `Да ли сте за то да 9. јануар буде Дан Републике?` у потпуности је у складу са надлежностима Републике Српске и нема никакав национални префикс, те као такво не може да буде проблематично", рекао је Иванић.

Он је оцијенио да је одлука Уставног суда потпуно логична, очекивана и неизненађујућа.

Иванић каже да га, ипак, изненађује реаговање међународне заједнице, зато што питање референдума и спровођења воље народа није нешто што би требало бити предмет интересовања међународних институција у БиХ.

"Осим тога, овим питањем се апсолутно не негира одлука Уставног суда. Ми можемо да промијенимо Закон о празницима, уведемо закон о светковинама, али 9. јануар не можемо да изоставимо као Дан Републике. Они који мисле да то не може, нека поново покрену ово питање и ми ћемо поново наћи начин да уведемо неки нови наслов у закон, али 9. јануар мора остати Дан Републике", нагласио је Иванић.

Члан Предсједништва из Српске напоменуо је да међународне институције нису постојане у свом приступу, јер да јесу, поставиле би питање зашто већ готово 16 година није спроведена одлука о конститутивности народа у кантонима, односно зашто постоје четири кантона у којима српски народ није равноправан.

"Помало је то и лицемјерно и изузетно некоректно и зато та реаговања апсолутно немају смисла", сматра Иванић.

Он је додао да би разумио поруке међународне заједнице да је имала исте ставове у свим случајевима, али да су оне, због њихових двоструких аршина, сада потпуно неприхватљиве.

Иванић је изразио бојазан да ће, уколико међународна заједница настави са оваквим потезима, политичке прилике у БиХ бити још више искомпликоване.

"Питање референдума може, али и не мора довести до већег политичког расцјепа у БиХ. Они који су покренули питање 9. јануара пред Уставним судом БиХ морали су бити свјесни реперкусија. Свакоме је морало бити јасно да се тај датум није смио доводити у питање и да је сада услиједило реаговање", нагласио је Иванић.

Уколико се политичка ситуација у БиХ буде компликовала због одлуке о референдуму, кривицу, како каже Иванић, неће сносити Република Српска, већ они који су довели у питање Дан Републике.

На најаву појединих бошњачких политичара да ће у Скупштини општине Сребреница покренути доношење одлуке о издвајању ове општине из Републике Српске, Иванић је рекао да је Дејтонски споразум дефинисао територије и територијалне границе унутар БиХ и да су такве иницијативе антидејтонске.

"Биће веома занимљиво чути и видјети хоће ли исте те амбасаде и исти тај ОХР осудити овакве изјаве и да ли ће их уопште споменути, а вјероватно неће, што ће бити доказ њиховог лицемјерства и двоструких аршина", рекао је Иванић Срни.