latinica  ћирилица
16/08/2016 |  15:32 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Требињски рониоци чисте корито Требишњице

У оквиру активности на одржавању ријеке Требишњице, данас су ангажовани и рониоци, који чисте ријечно корито.
Рониоци - Фото: РТРС
РониоциФото: РТРС

Ријеч је о акцији која се традиционално спроводи сваке године. Рониоци чисте дио Требишњице у ужој градској зони, одакле ваде крупнији отпад.

Ово је само дио актвности на одржавању ријеке, које организују Хидроелектране на Требишњици. 

На акцији уређења Требишњице у центру града, ангажовано је пет чланова Ронилачког клуба "Посејдон". Ово је једна од неколико акција које рониоци изводе током године на цијелом току ријеке.

Ове године придружио им се и један колега из Крагујевца.

Душан Вуковић, најмлађи ронилац, каже да су извукли доста гума, дијелова метала, па чак и експлозивних направа.

- Има доста несавјесних грађана који бацају гуме, метални отпад, флаше, али ми то вадимо на површину . Одржавамо ријеку чистом у ужем градском језгру, истиче ронилац Петар Анђелић.

Количина отпада из године у годину је мања. Ипак, у овој, као и у претходним акцијама чишћења, рониоци су пронашли опасне експлозивне материје, па у акцији чишћења учествује и деминер ронилац.

Надлежни поручују да је неопходно да се корито одржава чистим, због протока воде и изгледа ријеке.

Гордан Мишељић, директор ХЕТ-а, наводи да се посљедњих година дешава да се, уз велике количин смећа, нађу и експлозивне неправе.

Акцију су подржали и из Центра за одрживи развој и екологију. Уз помоћ специјализоване механизације радници Хидроелекетрана на Требишњици ангажовани су и на чишћењу ријеке од подводног биља.