latinica  ћирилица
16/08/2016 |  16:18 | Аутор: vecernjenovosti

Маслиново уље штити срце и желудац

Богато незасићеним масним киселинама, витамином Е, стеролима и полифенолима, маслиново уље је изузетно здрава, хранљива и љековита намирница.
Уље (Fotolia) - Фото: илустрација
Уље (Fotolia)Фото: илустрација

Захваљујући ниском садржају вишеструко незасићених масних киселина, отпорније је на високе температуре од других врста биљних масноћа, због чега га нутриционисти посебно препоручују за кување и пржење.

А ако сваког јутра узмете по кашику овог уља, заштитићете желудац од могуће појаве чира, кажу стручњаци за традиционалну медицину. Мућкање маслиновог уља у устима, ујутру послије прања зуба, представља одличну заштиту од пародонтозе.

Маслиново уље такође повећава ниво доброг холестерола који чисти артерије и на тај начин штити срце, док високе концентрације витамина Е спречавају појаву штетних слободних радикала.

Доказано је да жене које свакодневно узимају маслиново уље смањују ризик од добијања рака дојке за 45 одсто.

Да бисте били сигурни да сте одабрали квалитетно уље од маслина, приликом куповине обавезно провјерите да ли на етикети пише extra vergine. Ова етикета означава да је уље исцијеђено из свјеже убраних маслина и да не садржи никакве хемијске адитиве.