latinica  ћирилица
16/08/2016 |  17:18 | Аутор: РТС

"Магична течност" у борби против каријеса

Истраживачи Универзитета у Лидсу установили су нови начин борбе против каријеса! Сада је могуће безболно уклањање оштећења насталих дејством киселине, након чега зуб изгледа као нов.
Осмијех (Фото: Thinkstock) -
Осмијех (Фото: Thinkstock)

У састав чаробне течности која се наноси на површину зуба под каријесом улазе пептиди који подстичу ткиво зуба да се обнавља.

- Можда звучи превише добро да би било истинито, али произвели смо течност која заиста помаже оштећеном зубу да се обнови ‒ рекла је професорка Џенифер Керкам, која руководи тимом универзитетског Денталног института.

Она је објаснила да је ријеч о природном процесу, који се заснива на досадашњем познавању механизама природне изградње зуба и ʼприродне поправкеʼ оштећења на њима. Нова технологија не захтијева хируршке интервенције и због тога је потпуно безболна.

"Магична течност" је осмишљена и направљена на Хемијском факултету Универзитета у Лидсу. У њен састав улази пептид П 11-4 који се, под одговарајућим условима, уграђује у ткиво зуба.

То практично значи да улази у микропоре настале под дејством киселине, дајући мрежасту структуру која може послужити као арматура у коју се уграђује калцијум. На тај начин долази до безболне поправке оштећене зубне глеђи.

Нова технологија је недавно ʼизашлаʼ из лабораторије и већ је тестирана на малој групи одраслих пацијената код којих су стоматолози утврдили почетна оштећења зуба каријесом. Резултати студије показали су да течност заиста регенерише ткиво оштећених зуба.