latinica  ћирилица
18/08/2016 |  09:21 | Аутор: Б92

Алтернативно лијечење рака у Њемачкој однијело три живота

Троје пацијената је умрло, а двоје се налази у тешком стању, убрзо након што су у њемачкој алтернативној болници примили наводни третман за лијечење рака, иако није прошао клиничка тестирања, јављају медији, међу којима и угледни научни часопис Science.
Алтернативна медицина - Фото: илустрација
Алтернативна медицинаФото: илустрација

Једињење, у стручним круговима познато као 3-бромпируват (3БП), изворно је развијено на Универзитету Џонс Хопкинс у Балтимору. Поједини научници сматрају да има велики потенцијал, али подаци о његовој безбједности и ефикасности за лијечење карцинома човјека за сада су тек анегдоталне природе.

Њемачка полиција покренула је истрагу 4. августа, након што су у клиници Биологише канкер центрум у Бригену, коју води алтернативни практичар Клаус Рос, недуго након третмана умрла два пацијента из Холандије и један из Белгије. Још двоје болесника који су прошли исти третман лијечени су због стања опасног по живот.

Полиција и државни адвокати у Њемачкој, Холандији и Белгији позвали су све пацијенте који су се лијечили 3БП-ом у истој болници да се јаве локалним стручњацима. До објаве текста у часопису Science почетком недјеље, јавило се њих 26.

Коментаришући први смртни случај, Рос је на својој страници објавио да је шокиран и да му је жао што је створен утисак да би за смрт могла да буде одговорна алтернативна медицина.

Према писању локалних медија, у Росову клинику обично долазе болесници који нису успејли да се излијече уобичајеним методама, или они који су жељели да избјегну хемотерапију и зрачење. За 10-дневни третман наплаћивано им је 9900 евра, а Рос је на својој веб-страници рекламирао терапију као тренутно најбољу методу за лијечење рака.

Страница psiram.com је преминуле пацијенте у међувремену идентификовала као 43-годишњег Јокеа ван дер Колка, 55-годишњу Лентје Каленс 55-годишњег Петера ван Овендорпа. За сада није познато да ли су били у терминалној фази рака.

Знало се да 3БП може да буде опасан

3БП је једно од средстава из категорије гликолитичких инхибитора који се тренутно интензивно испитују као могућа средства за лијечење рака, а заснивају се на хипотези о тзв. Варбурговом ефекту.

Кључна идеја терапије је да већина ћелија тумора претежно ствара енергију помоћу високих нивоа разградње глукозе.

Ниво гликолизе у ћелијама злоћудних тумора обично су и до 200 пута више него у нормалним ћелијама.

Инхибитори гликолизе попут 3БП требало би да блокирају овај процес и на тај начин изгладњују ћелије тумора и изазивају њихово одумирање. У том смислу инхибитори гликолизе требало би да дјелују селективно на ћелије тумора, поштеђујући здраве.

Након покретања истраге, Росове веб-странице очекивано су биле угашене. Међутим, према писању портала sciencebasedmedicine.org, њемачки љекар алтернативне медицине на њима је тврдио сљедеће:

1. Да 3БП дјелује на енергетски метаболизам ћелија тумора, чиме узрокује њихову смрт.
2. Да није токсичан за здраве ћелије и да стога не трује тијело.
3. Да дјелује врло селективно на ћелије тумора с повећаним потребама за глукозом.
4. Да не ослабљује нити оштећује обрамбени систем тијела.
5. Да не узрокује драстичне нуспојаве какве узрокују хемотерапија и зрачење.

Занимљиво је да све тврдње које износи Рос нису лажне, али се односе на информације које су сакупљене истраживањем метаболизма и експериментима о дјеловању 3БП на ћелије карцинома и животиња.

Осим тога, тврдња да 3БП није токсичан и да не узрокује нуспојаве не стоји јер нису спроведена клиничка истраживања на људима која би то доказала.

Коначно, а што је врло важно, њемачки лљкар алтернативне медицине нигдје не спомиње да 3БП ефикасно лијечи рак. Тако нешто ни не може да тврди јер то такође није доказано током клиничких истраживања на људима.

У студијама на пацовима и мишевима 3БП је успорио развој тумора или их је смањио. Истраживања на људским ћелијама у лабораторији показала су да појачава дејство средстава која се користе у хемотерапији.

Међутим, студије на животињама такође су јасно показале да у одређеним режимима примјене може да буде токсичан.

Један од кључних проблема у позадини овог случаја јесте чињеница да многе особе које се баве алтернативном медицином, или боље речено практичари, како се у Њемачкој обично називају, у својим клиникама комбинују алтернативну медицину, конвенционалне лијекове који још нису прошли сва потребна тестирања и уобичајене методе лијечења попут хемотерапија или зрачења.

Алтернативни препарати нису регулисани као лијекови, тако да не пролазе клиничка истраживања која би доказала њихово дејство. Од њих се очекује само да не узрокују опасне нуспојаве.

Многи алтернативни лијекови, попут хомеопатских, удовољавају овом захтјеву јер често не садрже активне материје већ дјелују углавном као плацебо. Али проблем настаје када се као алтернативни лијекови користе активне супстанце које нису прошле тестирања. Алтернативна лијечења такође су проблематична због тога што пацијенти често одустају од медицинских терапија које би могле да им помогну.

Пласирање конвенционалних лијекова и терапија на тржиште је с разлогом скупо. Наиме, познато је да је у просјеку потребно уложити више стотина милиона евра да неки лијек дође до апотека. Добар дио тог износа одлази на сложени процес истраживања и клиничких тестирања који су нужни да би се утврдила ефикасност и сигурност лијека. Бројни поборници алтернативе често не виде, или не желе да виде да је она врло уносан бизнис, нарочито јер су приходи велики, а улагања практично нема.