latinica  ћирилица
22/08/2016 |  08:55 | Аутор: Мондо

Побиједите главобољу

Ево како да се ријешите главобоље, а да не морате да прогутате шаку лијекова.
Главобоља (илустрација) -
Главобоља (илустрација)

Стрес или превише алкохола претходног дана често нас доведу у ситуацију да "не можемо да гледамо" од главобоље. Прије него што посегнете за лијековима, ево шта можете да покушате.

Истежете мишиће који повезују врат и задњи дио главе

Да бисте ублажили главобољу која је посљедица напетости у малим мишићима који повезују врат и задњи дио главе, лезите на леђа са дебљом књигом умјесто јастука, а затим гурајте браду ка грудима. На тај начин истежете те мале мишиће, чија је згрченост узрок ових главобоља, што би требало да вам донесе олакшање.

Водите рачуна о држању тијела

Глава у просјеку тежи од 4,5 до 5 килограма, и ако не водите рачуна о држању тијела, док куцате поруке на телефону, на примјер, притисак који трпи вратни дио кичме је огроман. Сила коју трпи једнака је оној коју осјећамо кад носимо осмогодишње дијете на раменима.

Ако сте дуго и често у таквом положају, напетост у врату може бити узрок озбиљне главобоље, а понекад може довести и до потиљачне неуралгије, стања изазваног упалом нерава који од коријена врата иду кроз кожу главе.

Да бисте ово избјегли, сједите право и подигните телефон, тако да вам буде у равни очију.

Дишите дубоко

Већина нас дише превише плитко, што може довести до смањења нивоа кисеоника у крвним судовима који хране мозак, а онда је то "окидач" за главобољу. Неколико минута сконцентрисаног, дубоког дисања може одагнати бол.

Сједите усправно, и шаке ставите на ребра. Док удишете и издишете, фокусирајте се на ширење и скупљање грудног коша. Понављајте ово минут или два, можда вам донесе олакшање.

Носите штитнике за зубе током ноћи

Ако патите од бруксизма, лако се може десити да вас мучи тупа, константна главобоља. Набавите денталне штитнике, на тај начин сачуваћете зубе од оштећења, али ће вам и вилица бити у природнијем положају током ноћи, што ће смањити напетост у мишићима, а посљедично и главобољу.

Распустите косу

Ако често носите косу скупљену у реп или пунђу, можда је то узрок ваших главобоља. Истраживање спроведено у Лондону показало је да током живота више од 53 одсто жена бар једном искуси главобољу чији је узрок прејако скупљена коса.

Ако правите "строге", јако затегнуте пунђе или високи коњски реп, то може иритирати везивна ткива коже главе и изазвати главобољу. Рјешење је или да се окренете лежернијим варијантама омиљених фризура, или да пустите косу.

Опустите језик

Притисните језиком горње непце, држите тако неколико секунди, а затим га опустите. Поновите ово неколико пута, на тај начин ће попустити притисак у вилицама који може бити узрок главобоље.

Помиришите јабуку 

Једно истраживање показало је да у неким случајевима мирисање пресјечене зелене јабуке може довести до умањења бола. Овај мирис наводно смањује згрченост мишића у глави и врату, што је један од узрока главобоље.

"Пишите" бројеве носем

Једноставна пилатес вјежба може да вам помогне и код интензивних главобоља. Лезите на под, савијених кољена, стопала нека буду у ширини кукова, паралелно постављена. Неколико пута удахните и издахните дубоко и полако.

Сада носем "напишите" усправну осмицу. Поновите три пута, а онда промијените смјер. Затим носем "напишите" водоравну осмицу. Поновите три пута, а онда промијените смер.

Завршите лаганим истезањем, покушавајући да брадом додирнете груди, али без подизања главе са пода.