latinica  ћирилица
22/08/2016 |  21:44 | Аутор: klix.ba

Тетоваже подижу имунитет?

Тетоваже често имају лошу репутацију због многих предрасуда повезаних са њима, али чини се да би особе које их носе могле да имају одређене здравствене предности, показали су резултати студије објављене ове године у Америчком магазину људске биологије.

Истраживачи су открили да би тетовирање могло да има позитивно дејство на имунолошки систем особе, повећавајући шансе да се боље бори против разних инфекција.

Истраживачи су проучавали групу људи чије су узорке пљувачке скупили прије и послије тетоваже, а у њима мјерили ниво имуноглобина А и кортизола, хормона стреса.

Иако су се нивои имуноглобина знатно смањили код оних који су добијали своју прву тетоважу, код особа које су већ имале тетоваже није се примјетило велико смањење овог антитијела.

Научници су закључили да то значи да је тијело тих особа развило већи имунитет, и да је тетовирање ојачало њихов организам.

Иако то не значи да особе које немају тетоваже треба да се тетовирају, они који већ имају мастило на свом тијелу сада могу да буду још задовољнији.