latinica  ћирилица
26/08/2016 |  17:55 | Аутор: sputniknews.com

Кијев спреман на компромисе ради ослобађања заробљеника у Донбасу

Кијев је спреман на озбиљне компромисе како би дошло до ослобађања заробљеника у Донбасу, изјавила је Дарја Олифер, портпаролка представника Кијева у тространој контакт групи за рјешавање кризе на југоистоку Украјине Леонида Кучме.

„Настављамо рад на ослобађању заробљеника. Да би се 107 људи вратило ближњима, Украјина је спремна на озбиљне компромисе“, написала је Олиферова на својој фејсбук страници након засједања групе у петак.

Контакт група за Донбас саопштила је након нове рунде преговора, одржане у Минску у петак, да је неопходно успоставити неограничени прекид ватре од 1. септембра, када почиње нова школска година.

„Инсистирамо: сва дјеца Доњецке и Луганске области, независно од мјеста боравка, имају право на школовање и безбједност. Управо због тога Украјина инсистира на потпуном прекиду ватре“, написала је Олиферова.

Представник ОЕБС-а Мартин Сајдик саопштио је да се контакт група договорила да у сарадњи са Специјалном посматрачком мисијом ОЕБС-а изради механизме за потрагу за несталима током сукоба.