latinica  ћирилица
26/08/2016 |  17:55 | Аутор: sputniknews.com

Кијев спреман на компромисе ради ослобађања заробљеника у Донбасу

Кијев је спреман на озбиљне компромисе како би дошло до ослобађања заробљеника у Донбасу, изјавила је Дарја Олифер, портпаролка представника Кијева у тространој контакт групи за рјешавање кризе на југоистоку Украјине Леонида Кучме.
Украјинска војска - Фото: REUTERS
Украјинска војскаФото: REUTERS

„Настављамо рад на ослобађању заробљеника. Да би се 107 људи вратило ближњима, Украјина је спремна на озбиљне компромисе“, написала је Олиферова на својој фејсбук страници након засједања групе у петак.

Контакт група за Донбас саопштила је након нове рунде преговора, одржане у Минску у петак, да је неопходно успоставити неограничени прекид ватре од 1. септембра, када почиње нова школска година.

„Инсистирамо: сва дјеца Доњецке и Луганске области, независно од мјеста боравка, имају право на школовање и безбједност. Управо због тога Украјина инсистира на потпуном прекиду ватре“, написала је Олиферова.

Представник ОЕБС-а Мартин Сајдик саопштио је да се контакт група договорила да у сарадњи са Специјалном посматрачком мисијом ОЕБС-а изради механизме за потрагу за несталима током сукоба.