latinica  ћирилица
26/08/2016 |  18:18 ⇒ 18:24 | Аутор: Агенције

Колико година живота изгубите због порока?

Између доброг пића и дужег живота писац Кингсли Амис је увијек бирао ово прво, а свој је став објашњавао на сљедећи начин: "Не бих напустио ниједан ужитак ради додатне двије године у старачком дому".

Можда и ви сматрате да је то истина, али главни проблем у овом цитату јесте да ми напросто не знамо колико је један порок тачно штетан по наше здравље. Или другим ријечима - како упоредити опасност по здравље коју носи хамбургер с пријетњом по организам коју носи више чаша алкохолног пића?

Како би уклонио конфузију, стручњак за статистику Дејвид Шпигелхалтер при Универзитету у Кембриџу покушао је да учини управо то, па је људске пороке свео на цифре које утичу на животни вијек, преноси Би-Би-Си..

Он је нагласио да бројеви не служе за сабирање или одузимање, тј. да једна врлина никада не може да поклопи порок, или да једење здравог воћа не може да анулира утицај агресивног пушења. С друге стране, бројеви које је Шпигелхалтер предочио помажу у схватању шире слике нашег живота.

Шпигелхалтер нам доноси добре вијести када је ријеч о конзумирању кафе или трчању, али и лоше када је ријеч о вину или кобасицама.

Два сата гледања ТВ-а дневно скраћује живот за једну годину, баш као и једење двије кобасице дневно. Пушење једне кутије цигарета дневно смањује живот за седам година, а џогирање га продужава за двије године. Жене живе дуже од мушкараца, а сви заједно живимо око 13 година дуже од наших прадједова.