latinica  ћирилица
26/08/2016 |  21:26 ⇒ 21:38 | Аутор: СРНА

Представљене "Мермерне истине о Босни" Радована Караџића

На вечерашњој промоцији књиге "Мермерне истине о Босни" првог предсједника Републике Српске Радована Караџића на Палама, његовој породици уручена је награда "Аврамов штап" коју су му за 50 година књижевног рада и 70 година живота додијелили требињска подружница Удружења књижевника Српске и Друштво српских писаца Црне Горе.
Представљена књига "Мермерне истине о Босни" Радована Караџића - Фото: СРНА
Представљена књига "Мермерне истине о Босни" Радована КараџићаФото: СРНА

Соња Караџић-Јовичевић, кћерка Радована Караџића, препоручила је књигу свима који желе да знају нешто више о рату у БиХ и настанку Републике Српске, али и онима који су заборавили неке веома битне чињенице из тог времена.

"Треба да их памтимо, прије свега, зато да бисмо избјегли да их понављамо, али и као наук нашим будућим генерацијама", поручила је Јовичевићева.

Према њеним ријечима, награда "Аврамов штап" значи много њеном оцу који је у телефонском контакту са породицом изразио жељу да вечерашња промоција буде историјско и културно-књижевно вече, те да се избјегне свака могућа намјера да се то искористи за јефтине дневнополитичке поене.

Адвокат, правни савјетник и члан Караџићеве одбране Горан Петронијевић рекао је да књига, која садржи Караџићеву уводну и завршну ријеч у првостепеном поступку пред Хашким трибуналом, представља правно-историјски приказ онога што се дешавало пред Трибуналом у овом процесу.

"На почетку поступка рекао је једну реченицу која је обележила његов ток - ми ћемо се потрудити да на крају поступка ништа од онога што се српском народу ставља на терет не буде исто као на почетку. И у томе се у највећој мери успело", рекао је Петронијевић новинарима.

Он је додао да је назив књиге "Мермерне истине о Босни" симболичан јер је оно што је у књизи речено чврсто као мермер и нешто што ће одјекивати као мермерни звук.

Шеф Караџићевог истражног тима и генерал Војске Републике Српске Миломир Савчић каже да је ријеч о дјелу од огромног значаја за Српску.

"Порука књиге, уводне и завршне ријечи предсједника Караџића, јесте утврдити истину као темељ за даљи живот и суживот на овим просторима", истакао је Савчић и додао да је Караџић од почетка суђења, дајући задатке свом истражном и правном тиму, инсистирао на утврђивању комплетне истине о сваком догађају наведеном у оптужници.

О књизи су говорили књижевник и уредник у издавачкој кући "Игам" Мирослав Тохољ, те директор новосадске издавачке куће "Православна реч" Зоран Гутовић, док су о књижевном раду и награди "Аврамов штап" говорили пјесник Рајко Петров Ного, члан жирија који додјељује награду Радослав Милошевић, те књижевни критичар Милован Росић.

Књига "Мермерне истине о Босни", коју су штампале издавачке куће "Православна реч" и "Игам", синоћ је представљена у Бијељини, а за сутра је предвиђена њена промоција у Бањалуци.