latinica  ћирилица
27/08/2016 |  16:11 | Аутор: sputniknews.com

Екстремисти поново напали зграду Руског дома у Кијеву

Украјински десничари су у ноћи између петка и суботе поново напали зграду Руског центра за науку и културу (РЦНК) у Кијеву, изјавио је директор представништва Константин Воробјов.
фото: © Sputnik/Алексей Вовк -
фото: © Sputnik/Алексей Вовк

Фасада зграде Руског дома, ишарана је провокативним графитима, које су, вјероватно, исписали представници групе С 14, једне од бројних десничарских украјинских група.

Нико није повређен у нападу на зграду.

У три сата послије поноћи до зграде Руског дома дошли су активисти десничарског покрета С 14. Они су узвикивали пароле у вези са ослобађањем политичких затвореника којих нема у нашој згради, рекао је Воробјов. „Послије тога су ишарали фасаду зграде графитима, међу којима су и они који позивају на ослобађање Олега Сенцова и Александра Кољченка, Украјинаца осуђених у Русији, као и назив групе којој припадају — С 14“, додао је он.

Неки нападачи снимали су читав инцидент, рекао је један од запослених у Руском дому.

„Акција није трајала више од пет минута. На фасади је начињена мања материјална штета. У инциденту нико није страдао. Тек након 15 минута успјели смо да позовемо полицију. Они су дошли, саставили записник, затражили снимак камера спољног надзора и то је то“, рекао је Воробјов.

У Руском дому кажу да за инцидент сматрају кривим представнике групе С 14 зато што су „оставили аутограм“, међутим, наглашавају да је „утврђивање свих детаља ствар полиције“.

Константин Воробјов нагласио је да је то је већ четврти напада на зграду ове године. У јулу су непознати маскирани нападачи касно увече бацали бакље на зграду Руског дома у Кијеву, а на згради су остали трагови чађи.