latinica  ћирилица
30/08/2016 |  18:26 ⇒ 31/08/2016 | 09:18 | Аутор: РТРС

"ПИК у функцији бошњачке политике" (ВИДЕО)

У првом реаговању предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да га апсолутно не интересује ни ПИК ни њихова саопштења.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Предсједникца Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да грађани Српске имају право да се изјашњавају о сваком питању за које цијене да је важно за њих или за Републику Српску и поручила да им то право нико не може одузети.

"Референдумско питање о Дану Републике није усмјерено против било које институције, или било којег народа у БиХ, нити је сам чин референдума у колизији са Уставом и законом, већ управо супротно, он је заштићен и Уставом и законом. Не кршимо Дејтонски споразум, не прекрајамо границе већ смо једноставно одлучили да се од константних напада и малтретирања бранимо демократијом па не разумијемо зашто Савјет за спровођење мира /ПИК/ пријети", рекла је Цвијановићева на питање да прокоментарише изјаву амбасадора ПИК-а којом позивају власти Српске да не одрже референдум о Дану Републике.

Она је подсјетила да није први пут да је ПИК у функцији бошњачке политике и нагласила да не памти да је икада дефинисао било какве ставове који су били непристрасни и добри за све у БиХ.

"На исти начин је функционисао и високи представник доносећи годинама одлуке унапријед наручене од политичког Сарајева, углавном кратковиде и штетне по унутрашње односе у БиХ. Зато се с правом може рећи да су високи представник и ПИК, ако не више, онда барем подједнако криви као и домаћи политичари за неуспјех и дефиците које показује БиХ", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да након њихових катастрофалних потеза и експериментисања са БиХ, неизбалансираног и необјективног односа и затварања очију пред реалношћу, данас као резултат имамо БиХ са много мање унутрашње кохезије, а много више безбједносних ризика.

"Они су ти који годинама крше и ломе демократију у БиХ и веома често онемогућавају исту ту БиХ да почне да дише користећи оба плућна крила. Они заједно са политичким Сарајевом прекрајају уставну структуру БиХ, по правилу на штету Републике Српске", рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да "апсурдно звучи кад ПИК подсјећа на обавезу извршавања обавеза Уставног суда БиХ у земљи у којој је више од 90 таквих одлука остало неизвршено, махом у кантонима и Федерацији БиХ, а да се они због тога нису ниједном почешали по глави".

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Српска неће повући одлуку о рефрендуму.

"Нема службених захтјева, расправа нити одлука о отцјепљењу, према томе чудно је да ПИК то помиње. То је онда свођено на ниво кафанске расправе. Уколико су хтјели да се референдум не одржи, имали су веома једноставну могућност да изврше притисак на Бакира Изетбеговића, на његову сујету и намјеру да угрожава друге људе. Потпуно је неразумно да се један датум, било какав да је он, и у било којем ентитету, који је са становиштва мира и стабилности државе потпуно безазлен, поставља у раван питања будућности, живота и смрти", рекао је Стевандић.

Реагујући на Изјаву амбасадора ПИК-а, Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, је изјавио како је она за њега очекивана. Оцијенио да ПИК под великим утицајем Сарајева и да "очито једнострано наступа".

"Евидентно је да нема употребе бонских овлашћења, јер би то значило да би у наредних пет година у БиХ само ОХР морао поново доносити одлуке. Друго, мислим да ова осуда референдума није паметан став ПИК-а зато што показује једностраност. Никад нисам чуо, а волио бих да јесам, тако снажну осуду чињенице да већ 16 година четири кантона у ФБиХ немају Србе као конститутиван народ", рекао је Иванић.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је Срни да ова, као и друге одлуке ПИК-а, нису обавезујуће за Републику Српску, да имају савјетодавну форму, али да носе одређену политичку и сваку другу тежину те да нико у Републици Српској не треба грубо да реагује на то. 

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао да амбасадори земаља чланица ПИК-а тешко могу објаснити грађанима својих земаља да могу донијети одлуку да се негира право да се слободно изражава воља народа.

Реагујући на изјаву амбасадора Савјета за спровођење мира у БиХ, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Душанка Мајкић је рекла да свака од изјава ПИК-а личи једна на другу, те да се од данашње сједнице "није ни могло очекивати ништа посебно".

- Из овог сада јасно произилази да ће Република Српска завршити своје активности око референдума. Референдум ће се одржати. Сви нас позивају да се референдум не одржи, а не дају аргумент зашто не би требало да се одржи. Та дволичност страних дипломата који се понашају као да су у својој кући, а тренирају строгоћу у БиХ заиста постаје бесмислена - нагласила је Мајкићева.

Из првог читања саопштења Савјета за спровођење мира БиХ видљиво је да оно даје шансу и референдуму , али и преиспитивању одлуке Уставног суда БиХ у вези са 9. јануаром- изјавио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Никола Шпирић и додао да одговор из Српске мора имати консензус свих политичких партија.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је Срни да Дан Републике као рођендан Српске не може бити предмет никаквих компромиса и помјерања.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић изјавио је Срни да став Управног одбора Савјета за спровођење мира није ништа друго него прихватање чињенице да то није ни антидејтонска, ни антиуставна одлука.

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић изјавио је Срни да референдум о Дану Републике не вријеђа никаква начела Устава БиХ, Дејтонског споразума, нити се њиме ремети општа клима у земљи.

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић изјавио је Срни да референдум као право грађана не може произвести било какве проблеме унутар БиХ.

Предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић изјавио је Срни да је очекиван став Управног одбора Савјета за спровођење мира о референдуму о Дану Републике Српске, јер да је Уставни суд Бих донио правну одлуку "не би било све ове гужве".