latinica  ћирилица
31/08/2016 |  13:43 ⇒ 01/09/2016 | 07:47 | Аутор: РТРС

Иванцов за РТРС: Дијалог, а не забрана референдума о Дану Републике (ВИДЕО)

Амабасдор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов изјавио је за нашу Телевизију да вјерује да ће у Републици Српској и поред јучерашњег става Савјета за имплементацију мира бити одржан референдум о Дану Републике, 25. септембра.
Петар Иванцов - Фото: РТРС
Петар ИванцовФото: РТРС

Иванцов је подсјетио да је Русија издвојила своје мишљење из изјаве амбасадора ПИК-а јер су једнострана рјешења, која штете једној половини БиХ- неприхватљива.

У интервју за РТРС руски амбасадор је рекао како досадашња искуства говоре да коришћење бонских овлашћења доноси више штете него користи.

Сматра да је у основи проблема о референдуму намјера да се народ у Републици Српској лиши могућности да празнује свој национални празник.

Потврдио је да је унутар самог ПИК-а било различитих размишљења, не прецизирајући које су то земље поред Русије имале резерву према позиву властима у Српској да не одрже референдум.

-То што је сједница ПИК-а једном била одложена говори да је питање јако сложено и да чланови немају јединствено мишљење. То што је била једном одложена није везано искључиво за став Русије, појаснио је руски амбасадор.

Као искусан дипломата, Иванцов извјегава да коментарише ставове и понашање својих колега током јучерашње сједнице Савјета за спровођење мира, али потврђује да су се разишли без постигнутог консензуса:"Нисмо се договорили. Ми крећемо од полазишта да ништа не може бити једностаран приступ, да рјешење које штети једној страни није прихватљиво."

 

Руски амбасадор је поновио да на сједници ПИК-а није било ријечи о употреби бонских овлаштења. Подсјетио је на узаврелу политичку ситуацију у ФБиХ након што је високи представник 2011. посљедњи пут посегнуо за тим овлаштењима.

На питање да ли вјерује да ли ће на крају бити референдума у Српској, Иванцов је одговорио: "Да, вјерујем да ће бити. Ипак, није то на мени али видим да су сви политичари у Српској за то."

Иванцов је поручио да Русија жели стабилну и мирну БиХ, а народима у овој земљи пожелио да се стране силе што мање мијешају у њихове односе.