latinica  ћирилица
01/09/2016 |  22:20 | Аутор: Б92

Ево зашто не треба јести послије 19 часова

Стручњаци кажу да не треба јести послије 19 часова и објашњавају зашто касна вечера може бити опасна по здравље.
Храна - Фото: илустрација
ХранаФото: илустрација

Кардиолози савјетују да одрасле особе не би требало да једу послије 19 часова, или бар два сата прије спавања.

Резултати спроведене студије, у којој је учествовало 720 људи, просјечне старости од 53 године који имају висок притисак, показали су да је онима који су јели два сата прије спавања притисак остао висок.

Стручњаци сматрају да је разлог томе то што храна доводи до налета хормона стреса у тренуцима када би тијело требало да почне да се опушта.

Људи који имају висок притисак више су изложени срчаним болестима, а ако им се притисак не спусти током ноћи (како нормално функционише људски организам), ризик се повећава. Они који притом имају навику да једу касно, три пута више су изложени ризику, наводе истраживачи.

Докторка Ебру Озпелит, која се бавила овим истраживањем каже: "Касни оброци подижу притисак, који би требало да се спусти за 10 одсто током спавања."

Она савјетује да би и они који немају проблема са притиском требало да буду пажљиви јер, како каже, начин на који једемо је исто тако важан као и храна коју једемо.

- Доручак и ручак су важни, али вечера не смије да буде у времену након 19 часова - савјетује докторка.

Претходна истраживања су показала да рана вечера смањује ризик од рака дојки, ниског шећера у крви и помаже у сагоријевању калорија.

Стручњаци мисле да је разлог томе то што је људски организам навикао на више активности током дана, а на спавање током ноћи, тако да му је више енергије и хране потребно док не падне мрак.