latinica  ћирилица
02/09/2016 |  10:11 ⇒ 03/09/2016 | 07:45 | Аутор: РТРС

Додик: Референдум ће бити 25. септембра, чак и ако буде забрана (ВИДЕО)

Референдум о 9. јануару Дану Републике биће одржан 25. септембра и у случају да буде забрањен – порука је предсједника Милорада Додика из Палате Републике.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Додик је рекао да је јутрос обавио консултације са свим политичким лидерима Републике Српске и да је постигнут јединствен став да се од референудма неће одустати. 

Вријеме је да се престане са спекулацијама, јер референдум није усмјерен на сецесију Републике Српске из БиХ, већ на одбрану Дана Републике, рекао је предсједник Републике. Поновио је да Бакир Изетбеговић неће одређивати Српској када ће славити празник, већ грађани који ће 25. септембра послати најбољу поруку. Спровођење референдума, појаснио је Додик, најбољи је начин да се примијени одлука Уставног суда БиХ и прилагоди члан 3Б Закона о празницима. Осврћући се на јучерашњи састанак у Београду, предсједник се још једном захвалио државном врху Србије на мудром потезу и неутралном ставу.

Све страначке разлике и дневно политичке свађе брише 9. јануар. Дан након састанка у Београду, предсједник Републике је још једном обавио телефонске консултације са политичким лидерима у Српској и од свих добио потврду да се од референдума не смије и неће одустати.

- Референудм ће се одржати 25. септембра. Позивам све грађане да изађу на референдум. Постоји могућност његове забране. Упркос свему, рефереднум ће се одржати - рекао је Додик.

На јесен, послије референдума, Народна скупштина ће одлучити на који начин ће се примјењивати резултати референдума. Навео је да референдум није усмјерен на сецесију и да нема мјеста таквим спекулацијама.

- Ово није референдум о територијалном интегритету и референдум који се бави сецесијом, већ о Дану Републике - навео је Додик.

Због таквих спекулација, Додик је позвао бошњаке у Српској да изађу на референдум, јер је то, сматра, најбољи начин да буду питани и изнесу свој став о Дану Републике. Позвао је Уставни суд да престане с полтичким одлукама, подсјетивши да је БиХ једина земља на свијету гдје јој одлуке доносе стране судије и гдје је матрица - прегласавање. Истакао је да би било добро да Уставни суд прихвати апелацију институција Српске и увиди своју грешку.

- Како је могуће да нама забрањују да славимо 9. јануар, а у исто вријеме се слави 1. март, што не подржавају Срби - упитао је предсједник Српске.

Осврћући се на јучерашњи састанак у Београду, Додик је поновио да Србија не подржава, али и не оспорава реферерендум. Све друго су, истиче, спекулације и дио слободних интерпретација.

- Србија је јасно позиционирана и јасно је рекла да није била консултована и питана о референдуму. Ова земља подржава Дејтонски мировни споразум и територијални интегритет БиХ, али и Републику Српску у складу с овим споразумом- рекао је предсједник Српске.

На Андрићевом венцу разговарано је не само о референдуму, већ и о ситуацији у региону. Према Додиковим ријечима, сви учесници састанака имају различит доживљај јучерашњег састанака, па могуће и лидер СДС-а Младен Босић. Предсједник Српске није желио да било шта у вези с тим коментарише. За њега је јединство о Дану Републике изнад свега.

- Босић и његова интерпретација. Чуо сам још неке ствари на састанку, па сам мислио да је Босић тиме изненађен, али у сваком случају потебно нам је јединство о референдуму -  истакао је Додик.

Додик је критиковао потез ЦИК-а да Српској онемогући достављање бирачких спискова, рекавши да је то политички мотивисана одлука. Није штедио критике ни на рачун представника Америчке амбасаде у Сарајеву која је умијешала прсте да Српској буду забрањени бирачки спискови. Додик није искуључио могучност да РС одговори истом мјером, а то је промјена закона о референдуму. У том случају, ЦИК-у би биле забрањене просторије у Српској за спровођење избора.