latinica  ћирилица
03/09/2016 |  16:56 ⇒ 04/09/2016 | 07:49 | Аутор: РТРС

Циљ акције "Врућа касна јесен – рана зима" дестабилизација Српске и Србије (ВИДЕО)

У медијима се посљедњих дана појавила информација да је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ покренула акцију “Врућа касна јесен – рана зима”, а циљ је дестабилизација Републике Српске и Србије. Врх ОБА-е нема коментар, а из Министарства безбједности БиХ поручују да је ријеч о измишљеном документу, чији је циљ, како кажу, подизање прашине пред изборе. Ипак, поједини стручњаци тврде да акција итекако постоји.
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

 “ОБА све више измиче надзору и контроли”, “планира инциденте” у Српској и Србији, прислушкује и прати највише српске политичаре – само су неке од информација које се, како преносе медији, налазе у документу који је дошао чак и до српске Безбједносно-информативне агенције. Документ је, како нам је потврдио, видио и Министар безбједности БиХ, Драган Мектић.

"Мислим да је то измишљен документ и да га је неко пласирао да би се овдје подигле тензије овдје и створио осјећај страха и неповјерења међу људима. Кад погледам тај документ, јасно је да то није радила никаква служба", каже Мектић.

БИА је све добила на увид, каже Мектић, али не жели да открије шта се тренутно ради у вези са тим. Директор ОБА-е, Осман Мехмедагић, у телефонском разговору је поручио да нема коментар, али сматра да је ријеч о медијским спекулацијама. Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић, сматра да је Мехмедагић итекако умијешан у активности о којима се шушка.

"Оно што је видљиво када је ријеч о Мехмедагићу јесте да је он инструмент других служби, инстумент Турске ОА, али је инструмент и западних служби. Зато је ова операција “врелина”, која подразумијева дјеловање у касној јесени и раној зими, када има кулминацију, антидејтонска активност", истиче Галијашевић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да има информацију да акција постоји.

"Оно што ту акцију чини још трагичнијом јесте да, осим босанскохерцеговачких муслимана повезаних са Бакиром Изетбеговићем, у њој учествују и српски представници, кадрови појединих странака које су на власти у Сарајеву. Трагично је, јер су се нашли и Срби који у том подухвату учествују против свог народа", каже Анђелковић.

Прикупљање информација, прислушкивање и праћење представника институција Србије и Српске, како су пренијели медији, требало би да доведе до агресивних акција и насиља, а све као реакција на највљени референдум у Српској.