latinica  ћирилица
04/09/2016 |  20:14 | Аутор: БЕТА

Први фестивал дронова у Паризу (ВИДЕО)

Летјелице на даљинско управљање летјеле су данас над централном париском авенијом Шанзелизе гдје се одржава први фестивал дронова.
Дрон - Фото: AFP
ДронФото: AFP

Дронови разних облика и величине "зујали" су дуж руте која се зауставља код Тријумфалне капије. Током фестивала организована је трка дронова, као и више радионица о управљању овим летјелицама и прописима за њихово коришћење.

Цивилима је забрањено летење дронова изнад Париза без посебне дозволе али је то дозвољено за данашњу манифестацију чији циљ је упознавање јавности са француском индустријом дронова.

Француска је лидер у свијету у трговини дронова за цивилне сврхе, са 300.000 продатих дронова прошле године, што је троструко више него 2014. године.

Око 1.300 фирми и 3.000 људи ради у сектору цивилних дронова у Француској, а зарада се процјењује на 300 милиона евра, од чега је 60 милиона за професионалне дронове.

Дронови, налик хеликоптерима са три или четири елисе, за "пилоте" - почетнике, могу се купити и за мање од 100 евра, а савршеније машине коштају више од 1.000 евра, и то без камере.

У Француско је било више мистериозних прелета дронова прошле године изнад осјетљивих локација што је забринуло власти и због чега су пооштрени услови и прописи за њихове летове.