latinica  ћирилица
05/09/2016 |  13:30 | Аутор: Независне

Велика панда више није угрожена врста

Велика панда више није угрожена врста јер је у посљедњих 10 година популација тих животиња повећана за 17 посто, објавили су кинески званичници.
Панде (Фото: panda.org.cn) -
Панде (Фото: panda.org.cn)

Велика панда службено је из угрожене преквалифицирана у рањиву врсту. То је невјеројатна промјена судбине за врсту која је била у таквој опасности да се 2009. предвиђало да ће изумријети за три нараштаја.

Сада у Кини постоји 67 добро чуваних резервата за панде. У њима живи двије трећине свјетске популације тих животиња. По извјештају Међународне уније за очување природе, сада у Кини живе 1.864 одрасле панде. С младунчади тај се број пење на 2.060.

Панде су прождрљивци. Супротно од крава које имају дуга цријева и желудац с четири коморе како би могле што боље искористити храњиве састојке из тешко пробављиве траве, панде имају желудац са само једном комором и кратко дебело цријево. То значи да морају јести 14 сати дневно и укупно поједу 12,5 килограма бамбуса на дан, али од тога пробаве само 17 посто. Податак да свакој одраслој панди на свијету треба дневно осигурати 12,5 килогама бамбуса дневно довољно говори колико су пандама важна њихова станишта.