latinica  ћирилица
06/09/2016 |  16:09 ⇒ 16:11 | Аутор: Агенције

Колико је рибље уље добро за дјецу?

Дјеца која једу рибље уље боље читају од својих вршњака, утврдила је једна студија.
Рибље уље - Фото: B92
Рибље уљеФото: B92

Истраживачи су открили да је способност читања код младих људи знатно унапређена због конзумирања Омеге 3. Експерти кажу да открића понављају колико је битно осигурати регуларну употребу масних киселина у исхрани дјеце кроз рибље уље у лососу, туни, сардини, харинги и скуши.

Истраживањем је откривено да су дјеца која су узимала таблете које су спој омеге 3 и омеге 6 три мјесеца показала значајнији напредак у способности читања од оних којима је даван плацебо.

"Потребно нам је да више родитеља, учитеља и професионалаца из области здравства буду свјесни значаја омеге 3 из рибе и морске хране. Било која риба и морска храна је добар извор омеге 3. Ако не волите рибу, онда узимајте додатак", рекао је др Алекс Ричардсон са Универзитета Оксфорд.

Истраживање је спроведено у неуропсихијатријском центру Гиллберг на Универзитету Гетеборг у Шведској, а проучавали су дјецу од девет и 10 година. У истраживању су учествовали ученици 12 главних школа, а тестирано је њихово читање - брзина, визуелна анализа, вјештине слушања, вокабулар...

Дјеца која су користила омегу 3 имала су за 64 одсто боље резултате од дјеце која су узимала плацебо. За 10 одсто су била бржа, а 20 одсто боље видјела и чула.