latinica  ћирилица
06/09/2016 |  20:43 ⇒ 20:56 | Аутор: Агенције

Кукуруз прија срцу, регулише ниво шећера

Пријатног укуса, богат витаминима и минералима, биљним влакнима, угљеним хидратима и водом, кукуруз је с разлогом једна од најомиљенијих намирница, посебно у љетњим мјесецима
Кукуруз (фото: www.foodnetwork.com ) -
Кукуруз (фото: www.foodnetwork.com )

Пријатног укуса, богат витаминима и минералима, биљним влакнима, угљеним хидратима и водом, кукуруз је с разлогом једна од најомиљенијих намирница, посебно у љетњим мјесецима.

рна кукуруза права су ризница витамина Б групе, Ц и Е, као и полизасићених масних киселина које регулишу ниво холестерола, благотворно дјелују на кардиоваскуларни систем и истовремено поспјешују рад органа за варење.

Осим тога, садрже и скроб, протеине, шећер, аскорбинску киселину, као и калијум, калцијум, магнезијум, гвожђе и фосфор. Редовно конзумирање ове намирнице регулише ниво шећера у крви, благотворно дјелује на функционисање нервног система, успорава старење, помаже у случају несанице и депресије.

И у народној медицини кукуруз заузима важно мјесто, а препоручује се у случају болести јетре и жучне кесе јер поспјешује елиминисање штетних материја из организма. Љековита је и кукурузна свила, јер обилује фосфорном киселином, витамином К, танином и ензимима. Чајеви од кукурузне свиле поспјешују избацивање пијеска из бубрега.