latinica  ћирилица
07/09/2016 |  15:44 ⇒ 19:08 | Аутор: Агенције

Вијадукт де Мило: Мост који додирује облаке

Једна од најимпресивнијих грађевина савремене архитектуре на свијету свакако је мост Вијадукт де Мило ( (Viaduc de Millau), који се уздиже изнад долине ријеке Тарн на југозападу Француске.
Вијадукт де Мило (Фото: via pixelizam.com) -
Вијадукт де Мило (Фото: via pixelizam.com)

Његовом изградњом, која је отпочела у октобру 2001. а завршила се у новембру 2004. године, значајно је скраћена важна прометница која повезује Париз у Француској и Барселону у Шпанији. Умјесто лошим вијугавим друмом дугим 30 км који је пролазио кроз неприступачан кањон ријеке Тарн, овај важни путни  правац данас води преко највећег моста на свијету.

Вијадукт де Мило по много чему је специфичан, па га често називају "фараонском грађевином модерног доба". То је најдужи висећи мост на свијету и највиши мост икада саграђен, који са својих 343 м висине премашује висину Ајфеловог торња (324 м), највећег поноса француске архитектуре. Занимљива је чињеница да је за његову изградњу била ангажована фирма коју је баш Александар Густав Ајфел оформио крајем 19. стољећа. Иначе, ова грађевинска фирма је осим Ајфеловог торња и моста Вијадукт де Мило, подигла и чувени Кип слободе у Њујорку.

Цијелом његовом дужином од 2.460 м, мост носи 7 бетонских пилона, који, зависно о конфигурацији земљишта испод, досежу висину у распону од 78 до 245 м. За додатно ојачање постављена су 154 челична ужета, а основа сваког ступа има површину од 200 квадратних метара и укопана је у земљу 16 м. За потребе зидања стубова потрошено је 85.000 тона бетона.

У изградњи моста судјеловало је више од 500 радника, који су за сваки сат свог рада постављали по 10 м дужине моста, а посао им је значајно олакшавала тада најсувременија компјуторска технологија. Да би све било милиметарски прецизно, радови су надгледани сателитским ГПС-уређајима.

Приликом изградње у бетонску масу су убацивани детектори који биљеже сваку промјену материјала, прецизно чак до стотог дијела милиметра. Извођачи радова су дали јамства високе отпорности на ударе вјетра и осцилације које изазива преко 10.000 возила, колико у просјеку преко моста пријеђе за један дан. Они су такође јамчили "рок трајања" моста од 120 година. У пројект изградње највећег моста на свијету утрошено је око 400 милиона евра. Израчунато је да ће се од наплате путарина та инвестиција потпуно отплатити за 75 година.

Путни правац Е75 чији је дио и Вијадукт де Мило, најпрометнији је путни правац у Француској и најкраћа путна веза између двије еуропске метрополе Париза и Барселоне. Размак од Париза до Барселоне износи 1.040 км, а ова импозантна путна грађевина, у Француској често називана "Мост у облацима", се налази на 650 км од Париза и 390 од Барселоне.