latinica  ћирилица
09/09/2016 |  15:33 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

Филм РТРС "Дјеца", аутора Дениса Бојића, у Европском парламенту

Документарни филм, "Дјеца" рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске биће приказан посланицима Европског парламента у Стразбуру.
Филм "Дјеца" у ЕП - Фото: РТРС
Филм "Дјеца" у ЕПФото: РТРС

Након бројних учешћа на филмским фестивалима и награде Златни Витез за најбољи дугометражни документарни филм, пројекција у Европском парламенту је још један показатељ да филм “Дјеца” носи универзалну и снажну поруку о страдању Срба.

У организацији посланичке групе у Европском парламенту “Eвропа нација и слобода”, коју чине партије из Француске, Холандије, Белгије, Италије, Аустрије у уторак, 13. септембра биће одржана конференција о теми „Евроинтеграција 20 година након Дејтона- шта чека БиХ?“, послије које ће европски парламентарци имати прилику да погледају филм о једној од највећих српских трагедија у посљедњој деценији двадесетог вијека.

У ЕУ парламенту ће говорити Едуар Феран, шеф посланичке групе Националног Фронта, Доминик Билд , изасланик ЕГНС за БиХ и Косово, професор Ненад Крстић, те аутор филма Денис Бојић.

Позив европских парламентарца представља и знак да је Радио-телевизија Републике Српске урадила добар посао, јер ово је први пут да се Јавни сервис Републике Српске на овакав начин презентује у Европском парламнету.

Филм Дјеца документује посљедње свједочење четири српска преживјела родитеља, који су током ратних дешавања изгубили по троје дјеце.

Денис Бојић, режисер филма "Дјеца":

"Током рада на филму наша идеја и мисија је била да скрајнуту и игнорисану тему српског страдања покажемо што ширем свјетском аудиторијуму. Овај напор је додатно оптерећен различитим нивоима баријера и предрасуда, по којима Срби једноставно немају право на своју причу и на своју истину. Самим тим приказивање филма на највишем могућем институциналном нивоу, када причамо о Европи даје нам за право да ову пројекцију окарактеришемо као огроман успјех не само за филм, наш јавни сервис већ за Републику Српску и српски народ уопште. Овим уједно показујемо да упорним радом и инсистирњем на истини ништа није немогуће."