latinica  ћирилица
09/09/2016 |  16:43 ⇒ 16:50 | Аутор: Агенције

Научници преувеличали да медузе преузимају океане!?

Посљедњу деценију редовни извјештај о бројности медуза које "нападају" све више плажа, постали су уобичајени.
 - Фото: AFP
Фото: AFP

Научници чактврде да се популација ових желатинстих организама знатно повећала. Међутим, због недавних открића сада је дошло до забуне у научном свијету.

Студије које предвиђају превласт медуза нуде готово алармантне наслове попут: "Шта треба да знате о надолазећој медуза апокалипси?" или "Медузе преузимају океан, упозорење".

Свакако да постоје локалне "експлозије" популације медуза, међутим да оне преузимају океан и да нас чека "медуза апокалипса" је ипак претјерано.

Популација медуза је и у паду и у порасту посљедњу деценију. У неким областима, популација водених створења, која се крећу углавном у већим групама, се заиста драматично повећала.

Марина Санз Мартин са Медитеранског института из Шпаније и њене колеге су истражиле како су научници дошли до чињенице да медузе преузимају океан, па су открили да многи извори нису релевантни.

Открили су да је погрешно више од пола публикација.

- Научници су под притиском. Морају да објављују радове, да проналазе спонзоре и одређена количина радова се очекује од њих на годишњем ниову - каже Мартин.

Једно од рјешења за научнике је да прије него што неки рад наведу као извор који треба да поткријепи њихово истраживање, прво провјере све детаље, и да се потруде да не буду погрешно протумачени.

Грешаке које су пронађене у извјештају о медузама, опет не указују да њихова популација није у расту, већ да постојећи докази за пораст не могу да се узму тек тако здраво за готово.