latinica  ћирилица
12/09/2016 |  13:54 ⇒ 13:56 | Аутор: vecernjenovosti

Ораси и црна чоколада умjесто антидепресива

Промjена начина исхране може да помогне у борби против анксиозности и лошег расположења. Чешће узимање витамина, минерала, здравих масти и антиоксиданаса поправља ментално здравље и враћа хормоне у нормалу.

Научно је доказано да исхрана може добро да утиче на ментално здравље, и да против депресије или анксиозности не морају увијек да се узимају лијекови.

Развој ових менталних болести доводи до неравнотеже и смањења многих хормона у организму као што су допамин и серотонин, па су зато лоше расположење и безвољност свакодневна појава.

Стручњаци су, међутим, открили да промјена начина исхране и чешће узимање појединих намирница које садрже витамине, минерале, здраве масти, и антиоксидансе може да побољша ментално здравље, врати хормоне у нормалу и тако помогне у борби против депресије и анксиозности.

ИНТЕГРАЛНЕ ЖИТАРИЦЕ

Угљени хидрати можда не помажу приликом губитка килограма, али када је у питању расположење и те како су од користи. Истраживања су показала да дијете које препоручују унос доста воћа, поврћа и житарица спречавају депресију, анксиозност и честе промјене расположења. Цијела зрна житарица садрже висок ниво триптофана, аминокиселине која је неопходна за синтезу серотонина и мелатонина, хормона који су одговорни за наше расположење.

ОРАСИ

Ораси су одличан извор омега 3 масних киселина, антиоксиданаса и протеина, које могу да помогну у смањењу симптома анксиозности и депресије. Орахе је најбоље конзумирати у сировом облику, јер тада садрже највећу количину полифенола и магнезијума који доприносе томе да се особа осјећа смирено. Стручњаци, за борбу против лошег расположења савјетују и узимање индијског ораха. Овај орашасти плод садржи гвожђе, витамин Б6, протеине, многобројне аминокиселине, као и триптофан, који побољшава апсорпцију серотонина у мозгу и смањује осјећај депресије.

БОРОВНИЦЕ

Боровнице садрже велики број антиоксиданаса који доприносе смањењу осјећаја депресије. Оне су такође богате витамином Ц, који помаже у снижавању кортизола, а самим тим смањује и анксиозности. Недавна студија је показала да једење боровница може да помогне у смањењу негативних генетских и биохемијских материје које организам производи током депресије. Редовно конзумирање боровница такође смањује суицидне склоности код људи који су преживјели посттрауматски стрес.

 

МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ

Млечни производи и јаја су добри за смањивање депресије и анксиозности. Посебно се препоручује конзумирање грчког јогурта, јер он има довољно протеина и угљених хидрата који позитивно утичу на ниво шећера у крви. Доказано је да је осећај анксиозности повезан са падом нивоа шећера, па је зато јогурт прави избор у борби против овог поремећаја. Млијечни производи, такође, садрже триптофан који је природни умирујући агенс. Зато многи психотерапеути препоручују што чешће узимање, сира, јогурта, сладоледа и осталих млијечних производа.

ЦРНА ЧОКОЛАДА

Црна чоколада дјелује као природни антидепресив, чинећи да се осјећамо боље, јер садржи тирозин, који је утиче на повећање допамина у организму. Допамин директно утиче на наше емоционално благостање јер стимулише центре задовољства у нашем мозгу. Познато је да чоколада олакшава ослобађање серотонина и опушта крвне судове у мозгу, а поред тога црна чоколада ослобађа и ендорфин, због којег се осјећамо срећно, и смањује осјећај стреса и анксиозности.