latinica  ћирилица
12/09/2016 |  14:55 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

РиТЕ "Угљевик": Потписан уговор за реконструкцију електрофилтерског постројења (ВИДЕО)

Представници Термоелектране Угљевик и чешких фирми “ИВЕН Инжињеринг“ и Термохем, потписали су данас уговор за реконструкцију електро-филтерског постројења, који је од великог значаја за заштиту животне средине.
РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РиТЕ УгљевикФото: РТРС

Инвестиција је вриједна 19 милиона марака, а средства је обезбједила угљевичка термоелетрана путем кредита.

Даљи развој и инвестирање угљевичке термоелектране нису могући без усклађивања законских прописа са Европском Унијом. Ове обавезе су проистекле из обавеза које је Република Српска преузела на основу међународних докумената а који се односе на усвајање стандарда пописаних директивама Европске Уније, рекао је генерални директор РиТЕ Угљевик Ђорђе Поповић.

"Ради о електрофилтерском постројењу које има задатак да снизи концентрацију чврстих честица на ниво испод 50 милиграма по нормалном метру кубном, а у комбинацији са системом одсумпоравања то би требало да буде испод 20 милиграма по нормалном метру кубном", рекао је Поповић.

ЕП Републике Српске уложила је у протеклих пар година значајна средства у ревизатлизацију и модернизацију електропостројења чиме су повећали капацитети подсјетила је Бранислава Милекић, замјеница директора ЕП РС.

"У претходном периоду урађена је реконструкција пречистача отпадних вода, а оно што нам сада предстоји је смањење емисије чвсртих честица", рекла је Милекић.

И Влада Републике Српске одговорно и савјесно изтршава обавезе које се односе на заштиту животне средине, рекао је и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

"Ова инвестиција, за коју данас потписујемо уговор ће бити реализована у року од три мјесеца, у току наредне године, а одсумпоравање у року од три године, што значи да ћемо у том периоду имати инвестирање од око 180 милиона марака у овај дио РС", нагласио је Ђокић.

Чешке компаније које су изабране на тендеру за извођача радова имају на сличним пословима 80 година искуства. Радови почињу 1. априла наредне године, а биће завршени у року од 90 дана, изјавио је Зоран Кнежевић директор овог конзорцијума.

У плану је да након реконструкције електрофилтерског постројења у Угљевику, сличан пројекат буде урађен и у Гацку.