latinica  ћирилица
12/09/2016 |  18:21 ⇒ 13/09/2016 | 19:27 | Аутор: РТРС

Филм "Дјеца" сутра у Европском парламенту (ВИДЕО)

У Европском парламенту у Стразбуру сутра ће бити приказан документарни филм "Дјеца" аутора Дениса Бојића, у продукцији РТРС-а.
Филм РТРС-а "Дјеца" - Фото: РТРС
Филм РТРС-а "Дјеца"Фото: РТРС

Након бројних учешћа на филмским фестивалима и награде "Златни витез" за најбољи дугометражни документарни филм, пројекција у Европском парламенту још један је показатељ да филм носи универзалну и снажну поруку о страдању Срба.

Приказивање филма Дјеца на највишем могућем институционалном нивоу јасан је показатељ да у европском парламенту Република Српска има пријатеље који желе да се чује глас и виде размјере српског страдања. Позив европских парламентарца представља и знак да је Радио-телевизија Републике Српске урадила добар посао, јер ово је први пут да се Јавни сервис Републике Српске на овакав начин презентује у Европском парламнету.

"Јако је важно за француски народ и евроспке парламентарце у Стразбуру да виде филм јер је ово заиста важна тема. Осим тога, веома поносно бранимо сувереност Републике Српске", истакао је Едуар Феран, потпредсједник посланичке групе Европа нација и слобода у Европском парламенту.

Колико је пласирање садржаја у срцу Европе важно свједочи контроверзна, недавно одржана изложба хрватских парламенараца о Алојзију Степинцу. Како БиХ није чланица Евроспке Уније ,органзиовање пројекције филма "Дјеца" је било увелико теже па је самим тим и њен значај већи. Режисер филма истиче да је ово медијски догађај од изузетног значаја не само за Републику Српску већ и за српски народ у цјелини.

Сутра ће у оквиру конференције у ЕУ парламенту говорити шеф посланичке групе Националног Фронта Едуар Феран, изасланик парламентарне групе Европа нација и слобода за БиХ и Косово Доминик Билд, професор Ненад Крстић и режисер филма Денис Бојић.

У организацији посланичке групе у Европском парламенту "Европа нација и слобода", коју чине партије из Француске, Холандије, Белгије, Италије и Аустрије биће одржана и конференција о теми "Евроинтеграција 20 година након Дејтона- шта чека БиХ".