latinica  ћирилица
13/09/2016 |  07:43 ⇒ 14/09/2016 | 08:18 | Аутор: РТРС

Филм "Дјеца" приказан у Европском парламенту (ВИДЕО/ФОТО)

Након бројних филмских фестивала и награде "Златни витез" за најбољи дугометражни филм, документарни филм "Дјеца" аутора Дениса Бојића, у продукцији РТРС-а приказан је и у Европском парламенту у Стразбуру. Ово је први пут да се Јавни сервис Републике Српске на овакав начин презентује у Европском парламнету.
Филм "Дјеца" приказан у Европском парламенту - Фото: РТРС
Филм "Дјеца" приказан у Европском парламентуФото: РТРС

Режисер филма истиче да је то догађај од изузетног значаја не само за Републику Српску већ и за српски народ у цјелини.

Приказивање филма "Дјеца" на високом институционалном нивоу јасан је показатељ да у Европском парламенту Република Српска има пријатеље који желе да се чује глас и виде размјере српског страдања. Позив европских парламентарца представља и знак да је РТРС урадио добар посао.

- Мислим да је јако важно за француски народ и за евроспке парламентарце у Стразбуру да виде филм, јер је ово заиста важна тема. Осим тога веома поносно бранимо сувереност Републике Српске - рекао је Едуар Феран, потпредсједник посланичке групе Европа нација и слобода у Европском парламенту.

Колико је пласирање садржаја у срцу Европе важно свједочи контроверзна, недавно одржана изложба хрватских парламенараца о Алојзију Степинцу. Како БиХ није чланица Европске уније организовање пројекције филма "Дјеца" било је тим теже, а његов значај већи.

Денис Бојић у Европском парламенту (Фото: РТРС)

- Изузетно смо поносни на чињеницу да смо први који су успјели да прикажу и покажу европским парламентарцима истину о српском страдању, а њихове реакције нам говоре да са охрабрењем можемо да пласирамо нашу причу ширем свјетском аудиторијуму. То је наша мисија и обавеза - рекао је Бојић.

Филм "Дјеца" приказан у Европском парламенту (Фото: РТРС)

У организацији посланичке групе у Европском парламенту "Европа нација и слобода", коју чине партије из Француске, Холандије, Белгије, Италије и Аустрије одржана је и конференција о теми "Евроинтеграција 20 година након Дејтона - шта чека БиХ".

Филм "Дјеца" приказан у Европском парламенту (Фото: РТРС)