latinica  ћирилица
14/09/2016 |  08:19 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Озваничен почетак изградње моста на Сави код Свилаја (ВИДЕО)

Положен је камен темељац за почетак изградње моста на Сави код Свилаја. За изградњу је неопходно више од 22 милиона евра.
Озваничен почетак градње моста у Свилају - Фото: РТРС
Озваничен почетак градње моста у СвилајуФото: РТРС

Мост код Свилаја је спона ауто пута на Коридору 5Ц између БиХ и Хрватске, који се пружа од Будимпеште до Плоча повезујући средњу и јужну Европе.

- Предивђени радови за изградњу мост су двије године и колико год је битан Свилај, за нас је битна и Градишка и сви остали прелази који повезују БиХ са сусједима - рекао је Исмир Јуско, министар комуникација и промета у Савјету министара БиХ.

Олег Бутковић, министар поморства, промета и инфраструктуре Хрватске истакао је да је ово велики дан за БиХ, Хрватску, за цијелу Посавину.

- Битно је да људи овдје остају, овдје има преспективе - рекао је Бутковић.

Изградња моста коштаће 22.308.000 евра. Дио који обезбјеђује БиХ су власитита средства, а други дио су кредити Европске уније.

- У региону смо одлучили да повећамо нашу сарадњу на ниво већег међусобног разумијевања, креирања заједничких пројеката и на такав начин ћемо наступати према кредиторима - рекао је предсједавајући Савјета министара, Денис Звиздић.

Мост ће бити дужине 640 метара, а ширина је 29 метара. У оба правца су предвиђене по три коловозне траке. Извођачи радова су компаније Виадукт из Загреба и Херинг из Широког Бријега.