latinica  ћирилица
15/09/2016 |  12:10 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Дервента: Ово су матичари који су ухапшени због злоупотребе бирачког права (ВИДЕО)

МУП Републике Српске ухапсио је шест лица на подручју општине Дервента због сумње да су фалсификовали исправе и злоупотријебили бирачко право.
Дервента - ухапшени - Фото: РТРС
Дервента - ухапшениФото: РТРС

Осумњичени су да су регистровали више од 1470 бирача, који гласају путем поште из иностранства и такву документацију доставили су ЦИК-у БиХ. Иако је Основни суд у Дервенти издао наредбу о одузимању спорних пријава из Централне изборне комисије, ЦИК је одбио да полицијским службеницима преда тражену документацију. Кажу - надлежи су само Суду и Тужилаштву БиХ.

Полиција Српске на трагу изборног инжењеринга. Због сумње да су фалсификовали исправе и злоупотребу бирачког права, ухапшено је шест лица из Дервенте.

РТРС незванично сазнаје да су ухапшени матичари Стево Симић, Михајло Станојевић, Момир Вукичевић и Недељко Топаловић те адвокат Шериф Исаковић.

Начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Српске Мирна Миљановић изјавила је да се они сумњиче да су фалсификовали документацију на основу које су регистровали најмање 1.471 бирача који гласају путем поште из иностранства и такву документацију доставили Централној изборној комисији БиХ.

"Основни суд у Дервенти издао је Наредбу о одузимању спорних пријава гласача из ЦИК-а, али је 14. септембра Комисија одбила да поступи по наредби Суда и полицијским службеницима МУП-а Републике Српске одбила да преда тражену документацију", истакла је Миљановићева.

Она је додала да је о поступању ЦИК-а БиХ обавијештен главни окружни тужилац у Добоју под чијим се надзором ради. Из ЦИК-а саопштавају да могу поступати само по налогу Тужилаштва и Суда БиХ. 

"Уз позив Тужилаштву БиХ да преузме истрагу која се води у Дервенти, имајући у виду чињеницу да је дошло до лишавања слободе и права одређених лица због сумње да су извршили кривична дјела фалсификовања исправа и злоупотребе бирачког права, што може довести до ускраћивања права појединим лицима", саопштено је из ЦИК-а.

На покушај изборног инжењеринга на сличан начин, раније су указали и у Шамцу. Тврде да у изводу из централног изборног списка има велики број грађана који живе у земљама ЕУ, а регистровани су да гласају у Србији.