latinica  ћирилица
16/09/2016 |  14:50 | Аутор: Агенције

Хипноза као све чешћи метод лијечења

Све већи број медицинских професионалаца хипнозом лијечи проблеме попут анксиозности, мигрене или гојазност јер је научним студијама доказано да та метода помаже бројним пацијентима.
Хипноза - Фото: B92
ХипнозаФото: B92

Док је употреба хипнозе код зубара добро позната, техника може да помогне и у рјешавању бихевиоралних проблема, преносе медији.

Два конгреса недавно одржана у Њемачкој показала су да на хиљаде љекара користи хипнозу, а техника је посебно популарна међу стоматолозима и психотерапеутима. Али, међу њима има и трауматолога и бабица.

Обука за хипнотерапеута траје неколико мејсеци и сертификат се не добија лако.

“Хипнозом се користи више љекара него што људи мисле“, каже Бернард Тренкл, члан извршног одбора Међународног друштва хипнотерапеута.

Психолози и љекари који хипнотишу пацијенте више не користе клатна. Не зато што не дјелују, већ зато што не желе да се уз технику вежу превише езотерија и популарних митова.

Данас се пацијенти у стање хипнозе доводе спорим и успављујућим говором.

Хипноза је призната у многим пољима, па и у пружању помоћи пацијентима који желе да престану да пуше.

Бол при порођају, мигрене, фобије, гојазност, несанице и сексуалне дисфункције такође се успјешно рјешавају овом методом.

Техника се не препоручује у случају акутних психоза или тешких поремећаја личности.

Хипноза има нешто заједничко с медитацијом, наиме, у оба је случаја реч о стањима промењене свести.

Разлика је у томе што се у медитацији потпуно искључује утицај амбијента око особе како би се створила унутрашња празнина, а код хипнозе пацијент постаје изузетно усредсређен на своју унутрашњост.

Фокус је на унутрашњој слици коју сугерише хипнотизер, било да је ријеч о спокојном једрењу морем или скијању на тихом брегу. Та слика блокира све надражаје који ремете процес, па се на тај начин искључује бол код пацијента или се брише његов страх.

Пацијенти не могу бити хипнотисани против своје воље, а у поступку морају да сарађују. Искуства су показала да је отприлике 10% популације немогуће хипнотисати.

Хипнотерапеути сматрају да пацијент под хипнозом може да рјеши многе физичке и психичке проблеме користећи се изворима свог организма за самолијечење.