latinica  ћирилица
17/09/2016 |  07:59 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година Друге Крајишке и 16. Крајишке моторизоване бригаде (ФОТО/ВИДЕО)

Свечано обиљежавање је почело изношењем ратне заставе ове јединице чији ратни пут је био 1.600 дана са пређених 2.500 километара на скоро свим ратиштима у Српској.
Вијенци - Фото: РТРС
ВијенциФото: РТРС

Служењем парастоса погинулим борцима и полагањем вијенаца у Меморијалном центру на Раковачким Барама код Бањалуке, данас је обиљежено 25 година од од формирања 2. Крајишке бригаде Војске Републике Српске.

Испред Организационог одбора за обиљежавање годишњице ове јединице Владимир Шеварика је рекао да се ратни пут те јединице кретао од западне Славоније до Орашја, Брчког, Добоја, Озрена, Возуће, Влашића, Гламоча, бихаћког и сарајевског ратишта, па до Мањаче гдје је ова јединица демобилисана.

Он је рекао да се данас часно и достојанствено одаје пошта погинулим саборцима.

Шеварика је нагласио да 234 мермерна стубића у Меморијалном центру са именима погинулих и несталих представљају "живе сјенке које опомињу да буде сачувана Република Српска с обзиром на све оно што се сада дешава".

Из ове бригаде погинуло је 226 борца, а осам је несталих.

Полагањем вијенаца на гробљу "Свети Пантелија" данас је обиљежено 25 година од формирања 16. Крајишке моторизоване бригаде.

25 година 16. Крајишке моторизоване бригаде - Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Вијенце је у име Владе Српске положио министар унутрашњих послова Драган Лукач, који је подсјетио да је та бригада међу првима кренула у борбу за одбрану српског народа на просторима бивше Југославије.

- Увијек су били познати, свуда куда су пролазили носили су славу српског народа и борбе за Републику Српску - рекао је Лукач.

Пуковник Илија Лукић, који је у 16. Крајишкој моторизованој бригади био начелник артиљерије, рекао је да се и данас сјећа свих ратних дешавања, те да је дужност свих преживјелих бораца да се сјете својих погинулих ратних другова.

- До завршетка примирја, кад смо дефинитивно били стационирани на Мањачи, погинуло је укупно 434 борца, а колико су жестоке борбе биле најбоље говори чињеница да је око 1880 теже или лакше рањених бораца - рекао је Лукић.

25 година од формирања 16. Крајишке моторизоване бригаде - Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

У ратни пут, дуг 1.722 ратна дана, 16. Крајишка моторизована бригада је кренула 15. на 16. септембар 1991. године, када је прешла ријеку Саву и отишла у западну Славонију, како би заштитила угрожено српско становништво на том подручју.