latinica  ћирилица
17/09/2016 |  16:46 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Уставни суд БиХ одбио апелацију Народне скупштине РС

Уставни суд БиХ данас је у Сарајеву одбио апелацију Народне скупштине Републике Српске за преиспитивање одлуке овог суда којом је Дан Српске – 9. јануар проглашен неуставим.
Саопштење Уставног суда БиХ - Фото: РТРС
Саопштење Уставног суда БиХФото: РТРС

У образложењу одлуке наведено је да је, према Правилима Уставног суда, услов за усвајање захтјева за преиспитивање одлуке Уставног суда постојање, односно откривање чињенице која би по својој природи могла утицати на исход спора и која, кад је одлука била донесена, није била позната.

Оцјењујући да Народна скупштина Републике Српске у свом захтјеву за преиспитивање није презентовала никакве нове чињенице које би могле утицати на другачију одлуку Уставнога суда у овом случају, Уставни суд је закључио да не постоје оправдани разлози за усвајање захтјева за преиспитивање његове Одлуке од 26. новембра прошле године, због чега је одбио захтјев Народне скупштине.

"Одлучујући о захтјеву за преиспитивање, Уставни суд је утврдио да је у побијаној Одлуци дао образложење свих околности на које Народна скупштина Републике Српске поновно указује у захтјеву за преиспитивање", додаје се у саопштењу.Уставни суд је данас усвојио привремену мјеру којом се привремено обуставља Одлука Народне скупштине Републике Српске о расписивању републичког референдума.

Ову одлуку Суд је донио разматрајући захтјеве за доношење привремене мјере које су поднијели предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, те представници бошњачких политичких странака у парламентима БиХ и Федерације БиХ, а којима је тражено обустављање примјене Одлуке Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума о Дану Републике Српске.

Уставни суд је, наводи се у саопштењу, констатовао да у овој фази поступка постоји довољно разлога који указују на то да би провођење референдума, прије него што Суд одлучи о захтјевима који су поднесени у конкретном случају, имало озбиљне и неотклоњиве штетне посљедице, најприје за извршење одлуке ове правосудне институције о оцјени уставности одређених одредаба Закона о празницима Републике Српске.

Истичући да Народна скупштина Републике Српске није побила наводе подносилаца захтјева да су активности на организацији и провођењу референдума у току, Уставни суд оцијенио је да све то може имати врло негативне посљедице за извршење његове Одлуке у вези са Даном Републике Српске.

"Уставни суд је увјерен да је, у смислу члана 64. став (1) Правила Уставног суда, у интересу свих страна у овом поступку заштита уставног поретка и стабилности БиХ, те несметан рад Уставног суда у конкретноме случају. Уставни суд је увјерен да привремена обустава примјене Одлуке о референдуму – до доношења коначне одлуке о постављеним захтјевима, није у супротности са наведеним интересима, већ им директно доприноси", закључује се у саопштењу.

Сједници Уставног суда БиХ данас је присуствовало свих његових девет чланова – шест домаћих и троје страних судија.