latinica  ћирилица
17/09/2016 |  20:19 | Аутор: СРНА

Позив амбасаде САД да се Српска уздржи од референдума

Амбасада САД у БиХ позвала је данас све стране да поштују данашњу одлуку Уставног суда БиХ и апеловала да се руководство Републике Српске уздржи од одржавања референдума, наводећи да би то било директно кршење одлуке Суда.
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

Из америчке Амбасаде наводе да је надлежност Суда јасно дефинисана у Анексу четири Дејтонског мировног споразума, "чиме се Суд овлашћује за рјешавање спорова између различитих нивоа власти" и додају да би непоштивање одлуке Суда значило подривање правне државе, стављање Републике Српске у изолацију и несигурност и директно оспоравање правосуђа БиХ.

"Овакве политике нису у интересу грађана БиХ, тиме ни грађана Републике Српске јер се сви они суочавају са бројним социјалним и економским проблемима. Уколико се, упркос одлуци Уставног суда, настави са активностима везаним за референдум, то ће представљати пријетњу владавини закона, те на тај начин и пријетњу стабилности, безбједности и просперитету земље", истиче се у саопштењу.

Из Амбасаде САД додају да је Дејтонски споразум међународни мировни споразум чије оспоравање не може проћи без посљедица, као и да су САД и међународна заједница изузетно пуно уложили у мир, стабилност и просперитет БиХ.

САД напомињу да су амбасадори земаља чланица Савјета за имплементацију мира на састанку Управног одбора 30. августа поново потврдили своју подршку Дејтонском споразуму "и недвосмислену опредијељеност за територијални интегритет и основну структуру БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета који немају право отцјепљења".