X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/09/2016 |  08:42 ⇒ 08:44 | Извор: vecernjenovosti

Перите руке дуже од 15 секунди

Требало би имати у виду да за уклањање бактерија са руку нису потребни антибактеријски сапуни, пишу Вечерње новости.
Прање руку - Фото: илустрација
Прање рукуФото: илустрација

Иако је одавно познато да је прање руку основа и превенција доброг здравља, недавна истраживања су показала да је мали број оних који знају да перу руке на правилан начин.

Наиме, истраживачи са Универзитета Мичиген посматрали су прање руку у једном јавном тоалету. Од скоро четири хиљаде људи који су обухваћени овим посматрањем, свега пет одсто је прало руке на правилан начин. То значи да су довољно насапунали, затим трљали руке и зглобове да би се уклониле бактерије. Чак десет одсто, од којих већином мушкарци, нису опрали руке послије употребе тоалета, док је тридесет процената оних који су само "провукли" руке кроз воду. Највећи је број оних који су прали руке сапуном и водом, али краће од 15 секунди.

Слична студија спроведена је и у Француској. Она је показала да седам од 10 Француза не пере руке послије јавног превоза и брисања носа, док четири од 10 не пере руке прије припремања хране.

Ипак, требало би имати у виду да за уклањање бактерија са руку нису потребни антибактеријски сапуни. Јер, супстанца триклосан која је главни антисептични састојак антибактеријских сапуна нарушава цревну флору. Ово је нарочито значајно за оне који су већ нарушеног здравља, па им дисбаланс природно настањених микроорганизама у гастроинтестиналном тракту погоршава стање примарне болести, а нарочито дијабетичарима, кардиоваскуларним пацијентима и онима који пате од артритиса.