latinica  ћирилица
21/09/2016 |  16:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови споразум о три области на истоку Украјине

Представници Украјине и проруских снага договорили су се данас да повуку војнике и оружје из три области на истоку Украјине у настојању да ојачају крхки мировни споразум.
Украјина (Фото: aviavlad) -
Украјина (Фото: aviavlad)

Споразум потписан у Минску, односи се на три специфичне области, као и да ће га надгледати посматрачи ОЕБС, рекла је портпаролка бившег предсједника Леонида Кучме који представља Украјину у Контакт-групи Дарка Олифер, преноси АП.

Како је навела, споразум су потписали Кучма, представник Русије Борис Гризлов и изасланик ОЕБС Мартин Сајдик, представници проруских снага у групи рекли су да ће га поштовати лидери региона Доњецка и Луганска.

Сајдик је новинарима рекао да ће бити формирана зона безбједности у три области: Золотоје, Петровскоје и Луганскаја, преноси ТАС С и додаје да ће текст споразума бити објелодањен касније током дана.

У сукобу на истоку Украјине од априла 2014. године погинуло је више од 9.600 људи, подаци су Уједињених нација.

У фебруару 2015. године постигнут је Мински споразум који је окончао борбе већих размјера, али су мањи сукоби спорадично наставили.

Данашњи споразум услиједио је након прошлонедјељне посјете њемачког и француског министра спољних послова Украјини који су покушали да оживе крхки мировни споразум, а потписници се надају да ће допринијети деескалацији ситуације дуж линије контакта.