latinica  ћирилица
22/09/2016 |  17:05 ⇒ 23/09/2016 | 15:48 | Аутор: РТРС

Додик: Успјешан састанак са предсједником Русије (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је након састанка са руским предсједником Владимиром Путином у Москви да је разговор био веома успјешан, да је прошао у најбољој могућој атмосфери, те да је разговарано о важним политичким и економским питањима.
Додик и Путин (фото: kremlin.ru) -
Додик и Путин (фото: kremlin.ru)

"Предсједник Путин изразио је подршку стабилизацији у региону, подршку Дејтонском мировном споразуму, пожелио напредак и БиХ и Републици Српској и у том погледу изразио увјерење да Руска Федерација својим односом доприноси стабилизацији и укупном добром стању ствари", рекао је Додик.

Он је навео да је на састанку констатовано да је сарадња Српске и Русије у континуитету веома добра и успјешна, да се заснива на обостраном уважавању интереса на економском плану.

"Изразили смо задовољство чињеницом да је `Зарубежњефт` куповином Рафинерије и система нафтне индустрије Републике Српске почео да функционише на најбољи начин, да остварује добит, тако да у том погледу постоји сигурност и гаранција да се то настави", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, постоји интересовање за економску сарадњу, улагања која су руски привредници и раније исказивали поново су отворена и у том погледу оно што чини Република Српска и што може да понуди је добродошло на руско тржиште.

"Ово је била прилика да предсједника Руске Федерације упознам о развоју политичке ситуације у БиХ и да искажем своје мишљење о томе, посебно указујући на чињеницу да је у БиХ и послије 20 година високи представник, да су у Уставном суду БиХ и даље три странца која доминантно одлучују, те да се и у другим институцијама исто тако одржавају странци", додао је Додик.

"Што се тиче референдума, ту није било неких посебних разговора, осим констатације да је то право народа“, рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да је Путина упознао са чињеницом да Република Српска има раст бруто домаћег производа од око три одсто и да то представља њену додатну сигурност и да смо спремни да радимо на још већем зближавању Српске и Русије.

"Већ крајем године ћемо се, сходно ранијим договорима, наћи са губернатором Санкт Петербурга и тамо промовисати ново Представништво Српске, што би требало да буде нови замајац наше сарадње", нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је предсједник Руске Федерације Путин пожелио све најбоље српском народу и Републици Српској.

Састанку су присуствовали помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков и шеф представништва Српске у Москви Душко Перовић. 

Милорад Додик и Владимир Путин
Фото: РТРС

Милорад Додик и Владимир Путин
Фото: РТРС

Милорад Додик и Владимир Путин
Фото: РТРС

Милорад Додик и Владимир Путин
Фото: РТРС

Милорад Додик и Владимир Путин
Фото: РТРС