X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
23/09/2016 |  11:28 | Извор: СРНА

Хокинг: Боље да се не јављамо ванземаљцима

Славни физичар Стивен Хокинг упозорава да би људи требало добро да размисле да ли ће одговорити на сигнале неке ванземаљске цивилизације јер би то могао бити - пут у нестанак.
Стивен Хокинг - Фото: Getty Images
Стивен ХокингФото: Getty Images

Ванземаљска цивилизација могла би бити технолошки много напреднија и људи би се могли наћи у улози домородаца приликом откривања Америке, када су практично нестали, сматра он.

У емисији "Најдража мјеста Стивена Хокинга" физичар је у виртуелном свемирском броду путовао до планете "Глиси 832ц", која се налази 16 свјетлосних година од Земље.

Управо таква планета једна је од оних на којима би могли наћи ванземаљске сигнале.

Хокинг је све више увјерен да нисмо сами у свемиру.

"Једног дана могли бисмо примити сигнал са планете попут ове, али требало би размислити да ли да одговоримо. Сусрет са напредном цивилизацијом могао би бити исти као и онај када су амерички домороци сусрели Колумба. То се није добро завршило", упозорава Хокинг.

Ипак, он поздравља планове за слање минијатурних летјелица према другим свјетовима, а прије свега према нама најближој звијезди Проксими кентаури.

Неки други научници нису забринути због могућег сусрета са ванземаљцима.

Даг Вакоч води пројекат који је посвећен истраживању и слању порука са Земље према потенцијалним ванземаљцима.

Он напомиње да постоји могућност да смо се већ открили другим свјетовима кроз мноштво сигнала послатих у свемир, преносе научни портали.