latinica  ћирилица
24/09/2016 |  19:18 | Аутор: Независне

Терапија ђумбиром враћа енергију

Ђумбир, гомољаста биљка поријеклом из Кине, један је од најтраженијих зачина у азијским кухињама. Јаког окуса и специфичне ароме, од давнина се осим у гастрономске, употребљава и у љековите сврхе јер има доказана противупална својства.

Топле облоге с ђумбиром помажу у бројим бољкама

Облози од ђумбира опуштају мишиће, топопта облога подстиче циркулацију крви, ублажава болове у леђима, реуматизам, артритис, те јача имунитет. “Ђумбиротерапија“ се спроводи стављањем топлих облога на тијело, а управо топлота подтстиче циркулацију крви и лимфе на дијелу тијела на који је стављен, што помаже елиминацији ослобођених токсина. Свјежи ђумбир угријан топлотом воде дубоко продире у ткиво, у органе као што су бубрези, плућа и јетра, до самог ћелијског нивоа. Облози погодно дјелују на разне акутне или хроничне болове, а могу убрзати опоравак након разних упалних стања.

Благотворно дјеловање

Ђумбир зову чудотворном биљком због његових бројних благотворних дјеловања. Традиционално се употребљава у препаратима који смирују упале и иритације дисајних путева, за лијечење ангина и упала носа, уха, а дјелује и на органе за варење. Сматрају га лијеком за цијели пробавни тракт, штити слузницу те спречава стварање чира и грчеве желуца. Одличан је код уклањања тегоба надутости и против мучнина. Смирује главобољу, побољшава циркулацију, подтстиче презнојавање, спречава згрушавање крви, снижава холестерол и крвни притисак. Има и јако антиоксидативно дјеловање чиме успорава процес старења. Организам чисти од токсина. Убрзава опоравак оштећеног ткива након разних упалних стања. За припрему пепарата од ђумбира употребљава се гомољ биљке који садржи активне твари, а захваљујући којима ђумбир и има противупална и љековита дјеловања на људско здравље.

Ђумбиротерапија за виталност и смирење

Топли облози постављају се на тијело уз лагану масажу чиме се постиже ревитализиујући ефекат, појачава се циркулација, подстиче се имунолошки систем те ослобађа тијело од накупљених штетних твари и токсина. Свјежи ђумбир враћа виталност и енергију. Будући да његова топлота продире дубоко у ткиво, повољно дјелује на виталне органе као што су бубрези, плућа и јетра. Облози су посебно корисни код укочених леђа, болних мишића те свих хроничних болова, те за људе чија је исхрана дуго времена укључивала млијеко и млијечне производе који у организму, а посебно у бубрежној зони, стварају слуз. Може убрзати опоравак након разних упалних стања (бронхитис, упала бубрега и мјехура, инфекције простате, цријевних упала, чирева. Успјешно помаже у разградњии отврднулих наслага масти, бјеланчевина и минерала. Примјери за то су бубрежни каменци, жучни каменци, цисте (на грудима и јајницима) и доброћудни тумори као што су фиброиди материце. Облози од ђумбира опуштају напете мишиће, те помажу код опоравка након лома костију.

Ђумбир у борби против целулита

Облози од ђумбира могу помоћи и у борби с наслагама целулита. Облози се могу направити и у кућној радиности, без одласка на козметичке третмане у салоне. Сваки дан треба нарибати 150 грама ђумбира и замотати га у газу. У посуди загријати 5 литара воде. Када вода проври стави се газа с ђумбиром у воду. Намочити ручник у воду с ђумбиром (која остаје на топлом, али не смије да врије), оциједити га, мало охладити и положити на дио тијела гдје има целулита. Након неколико минута поновити поступак – облог увијек мора бити топао. Поступак би требало поновити у трајању од 20 минута сваки дан док целулит не нестане. Важно је напоменути да се вода с једном употријебљеним ђумбиром више не употребљава. Сваки се дан треба употријебити нова вода и свјежи ђумбир.

Опрезно с облогама

Облоге од ђумбира не употребљавају се код беба и старих људи, не стављају се на доњи дио трбуха у трудница, не употребљавају се код упале слијепог цријева и упале плућа, затим у случају високе температуре, те на подручјима захваћенима злоћудним тумором.