latinica  ћирилица
24/09/2016 |  20:39 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Дервента: Освештан часни крст Храма Преображења Господњег

У Дервенти је данас освештан, и на Храм Преображења Господњег у Новом насељу постављен часни крст. Том приликом епископ зворничко-тузлански Хризостом послао је поруке мира, али и додијелио признања појединцима који су допринијели изградњи храма.
Дервента: Освештан часни крст храма Преображења Господњег -
Дервента: Освештан часни крст храма Преображења Господњег

Мјештани Новог насеља протеклих годину дана свакодневно помажу изградњу Храма Преображења Господњег. Данас су, кажу, посебно срећни јер црква је мјесто гдје се радо окупљају и чин подизања крста сматрају свечаним. Посебно задовољан је Никола Лукић, који је кумовао освештању крста.

Након освештања, крст тежак 180 килограма је постављен на куполу храма. Том чину присуствовао је велики број вјерника, од чијих донација се храм и гради.

Синиша Максимовић, парох Треће дервентске парохије је истакао да овај догађај представља круну цјелокупне градње која је, захваљујући људима добре воље, није дуго трајала - око годину дана.

Освештање часног крста била је прилика да се Орден Светог краља Милутина додијели Дервенћанину Пери Ђурићу за несебичну материјалну помоћ у изградњи храма и куповини парохијског дома за Трећу дервентску парохију.