latinica  ћирилица
25/09/2016 |  18:31 ⇒ 26/09/2016 | 13:05 | Аутор: РТРС

Њемачка: Трка балона на гас (ВИДЕО)

Завршено је 60.издање најпрестижнија трке балона на гас, аеронаутичког купа Гордон Бенет.
Трка балона на гас - Фото: Screenshot/YouTube
Трка балона на гасФото: Screenshot/YouTube

Балони су полетјели из Њемачке 15.септембра, а побједничка посада из Швајцарске летјела је девет дана касније у централној Грчкој.

Аеронаутички куп Гордон Бенет се одржава сваке двије године, а прво такмичење одржано је далеко 1906.године.

Правила трке су једноставна. Балон који одлети најдаље је побједник, а једна од награда је и домаћинство старта наредне трке.

У овогодишњем такмичењу наступила су укупно 24 балона са двочланим посадама из 11 земаља, а трку су почели у њемачком Гладбеку тачно у поноћ 15.септембра.

Након 1/803 пређена километра и слијетања у централној Грчкој побиједио је швајцарски тандем Курт Фриден-Паскал Витпрахтигер. Фриден има велико искуство на овој трци пошто је у њој учествовао по 19.пут.

- Завршили смо у Грчкој и било је прелијепо. Имали смо добар вјетар и лијепо вријеме тамо. Чак је било и гледалаца који су дошли да виде наше слијетање, па смо се осјећали угодно. Било је лако, добро вријеме и добар вјетар, боље нисмо могли тражити, додао је Фриден.

Провести десетак дана на висинама изнад облака је јединствено искуство. Учесници овог одважног подухвата морају бити добро припремљени и свјесни оног што их у ваздуху очекује. Подухват није лак али тренутака за уживање има, попут испијања кафе или чаја небу.