latinica  ћирилица
26/09/2016 |  15:46 ⇒ 16:00 | Аутор: СРНА

Крај експеримента у Аризони: Живот на Марсу био би веома тежак (ВИДЕО)

Ако је судити по научном експерименту "Биосфера два", људима неће бити лако да живе и преживе у евентуалним насељима на Марсу и Мјесецу.
Пројекат "Биосфера 2" у Аризони (Фото: Peter Jon Pearce) -
Пројекат "Биосфера 2" у Аризони (Фото: Peter Jon Pearce)

Прије 25 година почео је научни експеримент у оквиру кога је током двије године осморо људи опонашало живот у свемирској бази на Мјесецу или Марсу.

Они су се са великим ентузијазмом уселили у огромни комплекс у америчкој савезној држави Аризони, који је захватао 1,3 хектара.

Заједно са 3.800 биљних и животињских врста у екосистему, четири мушкарца и четири жене требало је да живе у потпуној изолацији двије године.

На располагању су имали једино сунчеву свјетлост и електричну енергију. У комплексу су се налазили и савана, тропска прашума, пустиња, те пољопривредне површине и насеља.

Експеримент је финансирао амерички милијардер Едвард Бас са 150 милиона долара.

Након двије године експеримент је окончан, а данас се зна да су научници тешко преживљавали у условима који су личили на оне на Марсу или Мјесецу.

Они су просјечно изгубили 15 одсто тјелесне тежине за двије године. У изолованом комплексу су се невјероватном брзином размножиле бубашвабе и мрави.

Током двије године, у стаклену грађевину допремане су бројне потрепштине, попут сјемена, таблета за спавање или клопки за мишеве.

Када су се напокон вратили у спољно окружење, научници су били бљедуњави и мршави. Одмах након почетка експеримента једна жена је случајно одрезала комад прста и морала је напустити групу ради одласка у болницу.

Када се вратила, донијела је собом и двије торбе пуне хране, мада је то било строго забрањено.

Касније је откривено да је организатор пројекта у грађевину уградио неку врсту усисавача за угљен-диоксид, те у комплекс пумпао додатни кисеоник.

Није било баш тако једноставно опонашати услове живота на Земљи. Амерички магазин "Тајм" уврстио је овај експеримент у "100 најгорих идеја вијека".

Послије тога, у својевољну изолацију ушла је и друга група која је у огромном стакленику у Аризони остала шест мјесеци.

Било је од тада и других сличних експеримената, али ниједан није био тако екстреман као "Биосфера два".

Недавно је мала група научника провела 365 дана на једном вулкану на Хавајима и ондје симулирала живот на Марсу.

Они су имали ограничене количине воде, а изван базе смјели су се кретати само у астронаутским одијелима.

Једини контакт са спољним свијетом био је могућ путем електронске поште, а свакој поруци требало је 20 минута да би стигла до примаоца. Нису имали ни телефон ни телевизор.

Данас се комплекс "Биосфера два" у Аризони користи у научне сврхе, а отворен је и за посјетиоце.