latinica  ћирилица
29/09/2016 |  16:08 | Аутор: РТРС

Меј не зна шта да ради са "Брегзитом"

Влада премијера Велике Британије Терезе Меј нема идеју шта да ради у вези са "Брегзитом" и Британији пријети озбиљна политичка и економска несигурност ако Влада ускоро не усвоји смјернице, рекао је британски парламентарац из редова конзервативаца Кенет Кларк.
Тереза Меј - Фото: Getty Images
Тереза МејФото: Getty Images

Дан референдума када је изгласан "Брегзит“" затекао је многе инвеститоре и директоре узрокујући највеће финансијке и политичке турбуленције од Другог свјетског рата као и највећи пад стерлинга у односу на долар икада у једном дану.

Савезници Британије се плаше да ће излазак из ЕУ значити прекретницу у међународним односима и ослабити Запад у односу на Русију и Кину, као и да би то могло да негативно утиче на слободну свјетску трговину.

Тереза Меј је рекла да неће покренути процес формалног раздвајања ове године и да ће испреговарати добру позицију за Британију иако избори сљедеће године у Француској и Њемачкој могу искомпликовати преговоре.

Неколико пута је поновила да "Брегзит значи Брегзит" и да Влада жели да преговара о бољој позицији прије формалног захтјева за излазак.

"Тереза Меј је имала несрећу да презузме Владу у најгорем могућем тренутку. Нико нема ни најмању идеју шта се очекује од нас", рекао је Кларк.

Такође је рекао да ће Меј имати потешкоћа да постигне договор са министром спољних послова Борисом Џонсоном, министром за "Брегзит" Дејвидом Дејвисом и министром трговине Лиамом Фоксом око стандарда за излазак из ЕУ.

Извор: Срна