latinica  ћирилица
29/09/2016 |  20:30 ⇒ 30/09/2016 | 07:58 | Аутор: РТРС

Лавров Штајнмајеру: Не дижите тензије око Републике Српске

Шеф руске дипломатије је током телефонског разговора са њемачким колегом Франк Валтером Штајнмајером навео да не треба подизати тензије око Републике Српске, већ да стране у БиХ треба подстицати на конструктивни дијалог.

„Руска страна је нагласила да референдум не представља никакву пријетњу територијалном интегритету Босне и Херцеговине и не крши принципе Општег оквирног мировног споразума у ​​Босни и Херцеговини 1995. године“, наводи се у саопштењу.

„Лавров је не позвао да се не подстичу напетости око ситуације у Републици Српској, већ се треба фокусирати да се подстакне босанска страна на конструктиван дијалог о свим актуелним питањима процеса стабилизације у земљи“, рекао је шеф руске дипломатије.

Осим Републике Српске, министри су се дотакли и ситуације у Сирији и Украјини. Штајнмајер је позвао Русију и САД да се врате преговорима у Женеви и договоре макар привремено примирје у Сирији — на 48 сати. Он је позвао земље које су сусједи Сирији да изврше притисак на опозиционе стране како би поштовале примирје.

Извор: Спутњик