latinica  ћирилица
30/09/2016 |  08:57 ⇒ 09:47 | Аутор: РТРС

Тамјан као лијек

У Старом Египту и Индији је био медикамент и састојак козметичких производа.
Тамјан (фото:njuskalo.hr) -
Тамјан (фото:njuskalo.hr)

Болови у зглобовима и мишићима су, према статистици, један од најчешћих разлога за одлазак љекару. На њихов настанак утиче фактор наслијеђа, прекомјерна тежина, истезање тетива и лигамената, исцрпљеност, бактеријске и вирусне упале, али и хормонски и метаболички поремећаји. Једно од обољења које изазива ове проблеме је и реуматоидни артритис. То је хронична болест која првенствено напада зглобове, изазивајући отоке, са боловима и јутарњом укоченошћу.

Љек који спречава болест не постоји, али зато постоје разна природна средства и медикаменти који умногоме ублажавају тегобе. Важно је знати да се код болова у зглобовима и мишићима не препоручује увијек антиреуматик и сличан лијек, па их немојте узимати на своју руку.

Испробајте природна средства са активним супстанцама које утрљавањем у болно мјесто продиру дубоко у ткиво и убрзавају циркулацију крви. На тај начин отклања се непријатан бол.

Један од природних лијекова против болова у зглобовима и мишићима је тамјан, који се добија од дрвећа из породице

Boswellia. Ово дрво расте у Индији и ствара смолу богату есенцијалним уљима и терпеноидима, који посједују лијековита својства.

Поред обредне употребе, тамјан се користио у Египту и Индији још прије 3.000. година као састојак козметичких препарата, мирис у различитим ритуалима, као премаз материјала, али и љековито средство. Због драгоцјених својстава,Boswellia serrata  се користила код болова у костима, зглобовима и мишићима, кожних обољења, бронхитиса, грлобоље...

Босвелијске киселине, најважнији састојак тамјана, имају снажно антиупално дјеловање и ефикасно ублажавају бол узрокован артритисом, али за разлику од конвенционалних лијекова не доводе до нежељених ефеката. Осим тога, тамјан побољшава циркулацију и доток крви кроз жиле оштећене упалом, што додатно помаже артритичним зглобовима.

Код природних препарата стрпљење је кључан фактор. Потребно је свакодневно третирати болна мјеста, док организам не апсорбује довољну количину лијековитих састојака из крема, мелема и балзама. Тада физиолошки процеси почињу нормално да се одвијају, без ометања. Мелеми и други природни препарати, пошто се утрљају у кожу, најприје ублаже тегобе, а затим елиминишу болове тако што подстичу циркулацију и постепено враћају мишиће, зглобове и тетиве у здраво стање.

Извор: Вечерње новости