latinica  ћирилица
30/09/2016 |  09:23 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Сахрањен Шимон Перес (ВИДЕО)

Бивши израелски лидер Шимон Перес сахрањен је у Јерусалиму послије церемоније која је окупила државнике и угледне личности из читавог свијета.
Сахрана Шимона Переса - Фото: AP
Сахрана Шимона ПересаФото: AP

Пересова породица пратила је ковчег до националног гробља на брду Херцл, гдје су сахрањени и остали најважнији израелски лидери из прошлости.

Ковчег је носило осам припадника почасне гарде, пренио је АП.

Церемонији испраћаја Переса присуствовало је око 6.000 људи, међу којима и бројни свјетски званичници.

Међу њима и предсједници САД Барак Обама, палестински Махмуд Абас, француски Франсоа Оланд, њемачки Јоаким Гаук. Међу званичницима који су одали пошту Пересу, добитнику Нобелове награде за мир, био је и предсједник Србије Томислав Николић.

Претходно, почасна војна гарда је јутрос понијела ковчег са Пересовим тијелом, који је у четвртак био изложен у дворишту Парламента како би Израелци одали посљедњу пошту свом деветом предсједнику.

Гарда је пратила Пересову породицу до возила и изговорила јеврејску молитву "кадиш" за мртве.

Ковчег је пренијет до гробља на брду Херцл, гдје ће Перес бити сахрањен поред бивших премијера Јицака Рабина и Јицака Шамира, на мјесту гдје се сахрањују израелски лидери.

Полиција је затворила улице у централном Јерусалиму пред сахрану, а о безбједности се брине 8.000 полицајаца.

НЕТАЊАХУ: ПЕРЕС ЈЕ БИО ВЕЛИКИ СВЈЕТСКИ ЧОВЈЕК

Израелски премијер Бењамин Нетањаху назвао је у свом говору на сахрани свог некадашњег политичког ривала Шимона Переса "велики свјетским човеком".

"Симон је живео живот са смислом", рекао је Нетањаху пред десетинама свјетских лидера који су се окупили на сахрани.

"Досегао је невјероватне висине. Био је велики Израелац, био је велики свјетски човек. Израел пати за њим али проналазимо наду, попут цијелог свијета, у његовом легату", рекао је премијер.

ОБАМА: ДОЛАЗАК АБАСА ЈЕ ЗНАК НЕЗАВРШЕНОГ ПОСЛА

Предсједник САД Барак Обама рекао је да је долазак палестинског предсједника Махмуда Абаса на сахрану израелског лидера Шимона Переса подсјетник да има "незавршеног посла" у вези са миром на Блиском истоку, преноси Срна. 

Обама је у говору који је трајао 20 минута рекао да је Перес, бивши премијер и предсједник, увијек тежио ка рјешавању израелско-палестинског конфликта и да је третирао обје стране равноправно.

"Чак и суочен са терористичким нападима, чак и послије поновљених разочарања за преговарачким столом, он је инсистирао да, као људска бића, Палестинци морају да се посматрају као једнаки у достојанству са Јеврејима и да зато морају бити равноправни по самоопређељењу", рекао је амерички предсједник.

Извор: РТРС/Танјуг/Срна