latinica  ћирилица
02/10/2016 |  06:51 ⇒ 07:25 | Аутор: РТРС

Словенац побједник на такмичењу у опонашању рике јелена

Јанез Подкрижник (28) из Словеније освојио је прво мјесто на Међународном такмичењу у опонашању рике јелена „Златни рог 2016“ и то у дисциплини „Алфа мужјак на рикалишту који држи свој харем“.
Јелен (Фото: Thinkstock) -
Јелен (Фото: Thinkstock)

У оквиру Међународног сајма лова и риболова „Лорист“ у Новом Саду такмичари су се надметали у дисциплини „Два јелена на рикалишту за крдо кошута“.

Пошто је било изједначено, за друго и треће мјесто борили су се рикачи у дисциплини „Алфа мужјак на рикалишту који држи свој харем“.

Такмичари су ловци који користе рикалице за опонашање рике јелена у самом чину лова, а на овом такмичењу показују своје умијеће у препознавању гласа, јачине и дубине гласа јелена.

Рикалица је средство за помоћ у лову, али и главно „оружје“ на такмичењу.

За опонашање рике дозвољени су сви предмети осим електронских, а такмичари најчешће користе рогове, чешке рикалице и разне друге предмете којим могу да произведу звук рике јелена.

„Оно што је специфично на овом такмичењу јесте да, иако се користе оцјене од јединице до шестице, судије никада не дају оцјену мању од три. То је наш договор и сад је већ традициија, а чинимо то због тога што је људе из шуме било тешко мотивисати да се појаве са својим умијећем пред публиком и камерама, зато се трудимо да их никако не деморалишемо“, рекао је судија Срђан Пеурача из ЈП „Војводинашуме“.

Извор: РТС