latinica  ћирилица
04/10/2016 |  13:59 | Аутор: РТРС

ОИК Сребреница: Захтјев за ново бројање гласова са четири биралишта

Општинска изборна комисија Сребреница затражила је одобрење од ЦИК-а БиХ да због наводних пропуста у попуњавању записника са четири бирачка мјеста буду отворене вреће са изборним материјалом са тих биралишта и поново преброје листићи и упореде резултати.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Предсједник ОИК-а Сребреница Нермин Аливуковић рекао је новинарима да због тих пропуста нису уврштени подаци са тих биралишта у прелиминарне резултате избора у тој општини и да је због тога дошло до забуне.

Ријеч је о разлици у подацима објављених резултата за начелника општине након пребројавања листића на биралиштима након затварања бирачких мјеста и подацима од јуче, када је ОИК објавио преконтролисане записнике и установио да је дошло до пропуста на неким бирачким мјестима.

Аливуковић је истакао да ће на поновно бројање бити позвани чланови бирачких одбора и посматрачи који су на дан избора и приликом пребројавања гласова и потписивања записника били на тим бирачким мјестима.

Једно од бирачких мјеста са кога нису још објављени резултати било је у сребреничком Културном центру.

Предсједник бирачког одбора са тог биралишта Јелена Тешић рекла је да су у том објекту била два биралишта.

"На редовном бирачком мјесту све је било уредно и ту је Младен Грујичић добио 296, а Ћамил Дураковић 177 гласова. Сачинили смо записник, посматрачи су присуствовали и све је прошло без проблема", рекла је Тешићева, истичући да чува копију записника.

Она каже да јој није јасно зашто није прихваћен записник и резултат са тог бирачког мјеста.

Према њеним ријечима, на другом бирачком мјесту број 105Б000, у истом објекту, гласало се "лично" и у записнику је наведено да су евидентирани потписи 30 бирача, којима је уручен исти број гласачких листића, а да је приликом бројања утврђено да фале два листића што је наведено у записнику.

"На том биралишту Дураковић је добио 19, а Грујичић девет гласова. Није ми јасно због чега се спори резултат са ова два бирачка мјеста јер није ништа непознато и у записницима је све педантно констатовано, а изборни материјал уредно достављен у ОИК", истакла је Тешићева.

Она је исказала спремност да присуствује новом бројању гласова са тих биралишта.

Извор: СРНА