latinica  ћирилица
04/10/2016 |  15:59 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Десет занимљивих чињеница о холестеролу

Иако се савремени људи жестоко боре против холестерола, он је у мањим количинама кључан за наше здравље, јер учествује у изградњи ћелија и хормона, попут естрогена и тестостерона.

Представљамо вам десет занимљивих чињеница о холестеролу.

Постоје два типа холестерола

ЛДЛ (липопротеин мале густине) или “лош“ холестерол, формира веће честице и таложи се на зидовима артерија што повећава могућност њиховог зачепљења. С друге стране, ХДЛ (липопротеин велике густине), је мања честица која има позитивну улогу уклањања ЛДЛ из периферних ткива и помаже њихово излучивање из тијела.

Тест холестерола у крви откриће однос ХДЛ и ЛДЛ у вашем организму, а у идеалним случајевима, имаћете 3,5 пута више ХДЛ у односу на ЛДЛ.

ЛДЛ честице могу да се разликују у величини, па тако имамо А и Б варијанте, при чему су Б мање и гушће, а А веће. Повишен ниво Б типа се обично повезује са повећаним ризико од болести срца.

Холестерол није једини кривац за срчани удар

Здрав ниво холестерола износи 5ммол/Л (милимола по литру крви) или мање. Међутим, ако добијете лошије резултате, не треба да паничите.

Можете трчати маратон и имати холестерол око седам и уз то бити у мањем ризику од срчаног удара у односу на некога ко има ниво од 5ммол/Л, али пуши и болује од дијабетеса.

Холестерол се види у очима

Бијели прстен око рожњаче може бити знак повишеног холестерола. Овај симптом старења може да се јави и код особа које нису прешле 40. годину, уколико имају вишак ЛДЛ у крви.

Сматра се да се холестерол таложи у оку, јер је ова област богата крвним судовима.

Мале масне квржице око чланака такође могу бити знак насљедног ријетког облика холестерола (породична хиперхолестеролемија) и у том случају холестерол се прикупља у тетивама из непознатих разлога.

Не морате да гладујете прије одласка у лабораторију

Раније се сматрало да су тестови нивоа холестерола тачнији, ако људи гладују прије одласка у лабораторију. Међутим, нова студија објављена у мају показује да нема разлике у вјеродостојности резултата лабораторијских тестова код особа које су гладовале и оних које нису.

Треба раније да идете на спавање

Многи фактори могу утицати на ниво холестерола, као што је рецимо инфекција, јер он неутралише токсине које производе бактерије.

Особе које лоше спавају такође имају повишен ниво холестерола, јер недостатак сна ремети дјеловање гена који регулишу холестерол.

Низак ниво холестерола вас чини бијесним

Недавно истраживање Универзитета у Сан Дијегу показало је да жене које узимају статине, а нарочито оне старије од 45 година, примјећују код себе појачану раздражљивост, након што ниво холестерола у њиховом организму падне.

Друге студије су такође повезивале низак ниво холестерола са повећаним ризиком од депресије, што значи да нису статини кривци за ову појаву.

Могуће је да је то посљедица чињенице да је мозак орган изузетно богат холестеролом и да пад истог у крви на неки начин мијења комуникацију између неурона.

Блокирање холестерола може зауставити развој рака

Неки научници сматрају да холестерол игра улогу у већини облика рака дојке. Рак дојке са позитивним рецепторима на естроген лијечи се хормонским терапијама које блокирају производњу естрогена. Ови лијекови су врло успјешни, али код тридесетак одсто пацијенткиња, болест се враћа.

Испоставља се да ћелије тумора ускраћене за естроген, почињу да користе холестерол као “гориво“. Блокирањем холестерола, раст тумора је у једној студији спроведеној на Империјал колеџу у Лондону, опао за 30 до 50 одсто.

Пењите се степеницама, а не лифтом

Благим измјенама у животним навикама, попут оне да се на више спратове зграде пењете степеницама уместо лифтом, можете смањити ниво холестерола у крви, показала је студија Универзитета у Женеви.

За боље резултате, крећите се брже

Недавне анализе ефеката вјежбања на холестерол, показале су да интензивне вјежбе у трајању од око 20 минута најефикасније сузбијају ЛДЛ.

Слободно једите јаја

Поједине намирнице, попут јаја, шкољки и лигњи имају природно висок садржај холестерола, али сада знамо да избјегавањем ових намирница опада само ниво безопасног холестерола, али не и оног који се повезује са здравственим проблемима.

Штавише, студије су показале да смањењем угљених хидрата у исхрани и обогаћивање трпезе пуномасним намирницама заправо повећава ниво доброг ХДЛ холестерола.

Није сваки холестерол лош

Људи старији од 60 година са повишеним холестеролом дуже живе од оних који имају мањак холестерола, показала су истраживања.

Један од разлога је тај што се холестерол бори против инфекција.

Извор: Б92