latinica  ћирилица
05/10/2016 |  08:54 | Аутор: РТРС

Сjеверна Ирска би могла да уложи вето на Брегзит

Двојица адвоката из Белфаста тврде да Сјеверна Ирска има право да уложи вето на одлуку Велике Британије да изађе из Европске уније, позивајући се на услове историјског мировног споразума из 1998. године.

Адвокат Ронан Лавери наводи да је потписивањем Споразума на Велики Петак "признат суверенитет над уставним питањима", пренијела је агенција АФП.

"Народ Сјеверне Ирске има контролу над уставним промјенама, оне не могу да им буду наметнуте", истиче Лавери, који представља групу политичара који планирају да уложе законски приговор на резултате референдума 23. јуна, на којем је већина грађана Велике Британије подржала излазак из Уније.

Сјеверна Ирска и Шкотска су већином гласова подржале останак у ЕУ, али су превагнули гласови из Енглеске и Велса, гдје је већина гласала за Брегзит.

Са Лаверијем се слаже и адвокат Киран О'Хер, правни заступник борца за права жртава Рејмонда Мекорда, који се такође противи одлуци Лондона да се раздружи од Европске уније.

Сјеверна Ирска страхује да би послије Брегзита, за који се очекује да би могао да се реализује 2019. године, могла да буде уведена чврста граница са Републиком Ирском, за разлику од садашње отворене границе.

Споразумом на Велики Петак су 1998. окончане три деценије насиља у Сјеверној Ирској, у којем је погинуло 3.500 људи.

Извор: Танјуг